Araştıran,okuyan,soran soruşturan 2 çocuklu annenin işinize yarar,hoşunuza gider, ilginizi çeker dedikleri...

14 Mayıs 2012 Pazartesi

ORTODONTİ İLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Ortodonti uzmanı Diş Hekimi Kıvanç Cebesoy, birbiriyle karmaşık bir uyumu olan diş, çene ve yüz bölgesinde bulunan asimetrileri düzeltmeye yarayan ortodontik tedavi ile ilgili doğru bilinen yanlışlara dikkat çekiyor:

Ortodontik tedavi sadece tellerle yapılır. - YANLIŞ

Diş çapraşıklıklarının düzeltilmesinde geleneksel tel tedavisine alternatif,olarak son 10 yıldır bir seri şeffaf plak yardımı ile çapraşık dişler düzeltilebilmektedir. Böylelikle tel tedavinse bağlı istenmeyen görüntü ve fonksiyon bozuklukları bu yeni yöntemlerle giderilebilir.

Ortodontik tedavi çocukken yapılır. – YANLIŞ

Ortodontik tedavinin yaşı yoktur, çapraşık dişlerin tedavisi her yaşta yapılabilir. Dişlerin ön yüzü yada arka yüzüne yerleştirilen ve görünmeyen tel sistemleri ile daimi dişler ağızda çıktıktan sonra istenilen yaşta başlanabilir.

Ortodontik tedaviler çok uzun sürer. – YANLIŞ

Tedavide kullanılan mekanikler arası sürtünme çok aza indirildiği için dişler üzerinde gereksiz kuvvet kaybı olmaz Böylece diş çapraşıklıklarının tedavisi hızlı bir şekilde 8 ay ile en geç 24 ay arasında bitmektedir. Ortodontik tedavi 24 aydan uzun sürmez. Bu süreden daha uzun uygulanan tedaviler, diş köklerinde erimelere, mine üzerinde çürümelere, diş etlerinde ciddi iltihaplara neden olabilir.

Ortodontik tedaviyi her diş hekimi yapabilir. – YANLIŞ
Ortodonti, birbiriyle karmaşık bir uyumu olan diş çene ve yüz bölgesinde bulunan asimetrileri tedavi eden uzmanlık dalıdır, bu nedenle diş çapraşıklıkların tedavisi ortodonti uzmanı diş hekimleri tarafından sıkı bir takip ile yapılmalıdır.
Vakaların yüzde 80’i büyüme döneminde tedavi edildiği için ortodontik tedavide ilk müdahale çok önemlidir. Ortodonti uzmanı tarafından sıkı bir takip ile yapılmayan tedavilerde, dişler düzeltilirken çene ve yüz bölgesinin büyümeleri göz ardı edilip, ciddi yüz asimetrilerine neden olunabilmektir.

Ortodontik tedavide ağız dışı aygıt takma zorunluluğu vardır. – YANLIŞ

Son dönemde sıklıkla kullanılan ve uygulaması çok kolay olan mini vidalar, ağız dışı estetik olmayan aygıtların yüzde 85 oranda yerini almıştır.

Diş çekmeden ortodontik tedavi olmaz. – YANLIŞ

Kullandığımız yeni yöntemlerde dişleri çene içinde 3 boyutlu olarak yönetebildiğimiz için vakaların büyük bir kısmını diş çekimi yapmadan bitirebilmekteyiz. Böylelikle sağlıklı dişleri çekilmezken mevcut dişlerinin sıralı olduğu çene kavisi daralmayacak diş çekimine bağlı yumuşak dokularda özellikle dudaklarda bir çökme olmayacaktır.

Ortodontik tedaviye daimi dişler çıkınca başlanır. – YANLIŞ

Sadece alt çenenin ileri yönde üst çeneden daha hızlı büyüdüğü kişilerde özellikle aileden de gelen genetik alt yapı da varsa, alt çene büyüme yönlendirilmesine 5 yaşında başlanabilir. Ancak büyüme yönlendirilmesi yapılacak vakalarda, tedaviye büyüme atılımının başladığı yaklaşık 10 yaş civarında başlanmalıdır. Büyümenin yavaş seyrettiği erken yaşlarda yapılan tedaviler , tedavi süresini artırırken hastalarda ciddi motivasyon kaybına neden olmaktadır.

Ortodontik tedavi çok ağrılı bir tedavidir. – YANLIŞ

Özellikle son yıllarda üretilen biyomoleküler teller sayesinde, dişlere uygulanan kuvvet düzenli olduğu için şiddeti azalmıştır. Dişlere düzenli sabit kuvvet uygulandığından, enerjisini kaybetmeyen teller sayesinde dişler çok daha küçük kuvvetlerle, çok daha hızlı ve ağrısız bir şekilde yer değiştirebilmektedir. Diş hareketlerinde beklenen kuvvetin şiddeti değil, devamlılığının korunmasıdır. Hafif ve devamlı kuvvetlerle diş köklerinin erime riski de ortadan kalkmıştır.


Daha fazla bilgi için:  tıklayın  

7 yorum:

  1. çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürler. bende bloğuma beklerim.

    Görüşmek üzere

    www.bakbuharika.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Merhaba...
    Bloglari dolasirken blogunu kesfettim....
    cok hosuma gitti ve izlemeye aldim
    sende buyur gel cok sevinirim :-))

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. bende çalışan, araştıran, okuyan ve artık yazan bir anneyim, tek istediim oğlumu en iyi biçimde yetiştirmek , artık takibe geçiyorum bu blogu:) buyrun bana da beklerim :)

    YanıtlaSil
  4. Blogunuzu yeni kesfettimve hemen takibe aldim. Cok guzel bir blog.Benimkine de beklerim.
    http://komirra.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. bnm eşim dişçidir o bile kızıma " daha erken (10 yaşında) daha ilerde takarız diyo :)
    güzel bi aylaşım olmuş akşam okutucam eşime bunu ;)
    tşkler ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. o yanlış bu yanlış :)
    doğrulara doğrulttun gözümüzü sağolasın
    oğlumun dişleri fena
    biraz zaman geçsin biz de samimi oluruz artık ortodontistlerle

    YanıtlaSil