Araştıran,okuyan,soran soruşturan 2 çocuklu annenin işinize yarar,hoşunuza gider, ilginizi çeker dedikleri...

31 Ocak 2012 Salı

Sinüzit İhmale Gelmez

Bebeklerde hatta yenidoğanlarda bile görülebilen sinüzit, ihmal edilmesi halinde menenjite neden olabiliyor.

Sonbahar-kış aylarında ve okul döneminde çocuklarda sinüzit oluşumundaki artışın önemli bir sağlık sorunu olduğunu fakat çoğu kez gözden kaçırılarak ihmal edildiğini belirten Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Klinik Şefi Doç. Dr. Fatma Tülin Kayhan, sinüzitin ihmal edildiğinde göz absesi, beyin absesi ve hatta menejite kadar gidebileceğine dikkat çekti.

Kayhan, sinüzitin nezle bulguları ile başladığını, belirtilerinin dikkatle izlenmesi halinde kötü sonuçlara neden olmadan tedavi edilebileceğini söyledi.



Sinüzitte dikkat edilmesi gereken bulgular:

- Başlangıçta şeffaf renkli burun akıntısı
- İlerleyen evrede koyu sarı-yeşil renkli burun akıntısı
- Burun tıkanıklığı, öksürük ve ateş

Kayhan, sinüzitte yetişkinlere oranla çocuklarda tanı koymanın şikâyetlerini bildiremedikleri için zor olabileceğini ve bu noktada ebeveynlerin çok dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Kayhan, "Örneğin yetişkinlerde baş ve yüz ağrısı ana belirti iken çocuklarda bu belirti siliktir. Çocuklarda sinüzit geç tanınır ve uygun tedavi gecikirse hastalığın başka organlara yayılması ile karşılaşabiliriz" dedi.

Sinüzit zamanında tedavi edilmezse

Çocuklarda akut sinüzitin göze yayılabileceğine dikkat çeken Kayhan, "Sinüzit, çocuklarda kemikler gelişmemiş veya yetişkinlere göre çok ince olduğu için kolayca göze, cilde, beyine yayılabilir. Bu nedenle küçük çocuklarda hatta bebeklerde sinüzitin göze yayılmasını çok daha sık görüyoruz. Göz absesi, beyin absesi, menenjit yapabiliyor. Bu durumlar KBB'nin öncelikli vakalarıdır. Acil müdahale gerekir. Hasta hemen hastaneye yatırılarak saatlik göz muayenesi altında acil ve etkin tedavi yapılması gerekir. Göz absesi acilen uygun şekilde tedavi edilmezse körlük, göz hareketlerinde kısıtlılık, şaşılık, beyine yayılması sonucu ölüme kadar gidebilir" dedi.

Sinüzit alerjik çocuklar daha dikkatli izlenmeli

Çocuklarda sinüzitin oluşturduğu geniz akıntısı, akciğere doğru inerek bronşit veya pnömoni gibi alt solunum yolu hastalıklarına neden olabilir. Özellikle alerjik çocuklarda bu kış mevsimi boyunca bir sinüzit atağını bronşit atağının takip etmesi şeklinde görülebilir. Yine sinüzit tedavi edilmezse genizden orta kulak boşluğuna açılan östaki tübü yoluyla enfeksiyon orta kulağa yayılarak orta kulak iltihabına neden olabilir. Bu işitme kaybı ve diğer sekellere neden olabilir. Sinüzit, 3 haftadan daha uzun sürmesi durumuna kronik sinüzite dönüşür. Ayrıca sinüzit, tekrarlayıcı ataklar şeklinde görülebilir.

Tıbbi tedaviyle sonuç alınmazsa ameliyat söz konusu olur

Çocuklarda sinüzit ameliyatı çok nadiren yapılır. Sinüzit ameliyatları sinüs boşluklarının burun boşluğuna açılmasına yönelik yapılır. Var olan yapısal bozukluklar düzeltilir. Çocuk sinüzit ameliyatları özellikli ve hassas işlemlerdir. İleri düzeyde deneyim gerektirir. Göz ve kafa tabanı çok yakın olduğu için bu bölgelerin ameliyatta zarar görmesi veya kanama riskleri vardır. Sinüziti, akut nezlenin ve grip salgınlarının sık görüldüğü kış ve bahar mevsimlerinde daha sık görüyoruz. Alerjik nezleye bağlı sinüzitlerde alerjinin tipine bağlı olarak tüm yıl veya mevsimsel olabilir.

Sinüzitten korunmanın yolları:

- Saçları ıslak bırakmamak
- Cereyanda kalmamak
- Klimaya maruz kalmamak
- Deniz ve havuza dalmamak
- Sigara dumanı ve diğer havayı kurutucu ve kirletici çevresel etkenlerden uzak kalmak

Antibiyotik kullanımı her zaman yeterli olmayabiliyor

Sinüzit tedavisinde antibiyotik seçimi ilk tedavi aşaması. Fakat uygun ve etkili doz antibiyotik kullanımı çok önemli. Genellikle komplikasyonla gelen olgularda bir antibiyotik başlanmış oluyor fakat uygun olmayan antibiyotik, etkili doz ve etkili yolla verilmediği için hastalığı tedavi etmiyor. Tam tersine komplikasyona gitmesine neden oluyor. Sinüzit tanı ve tedavisinde, özellikle tekrarlama oluyorsa mutlaka bir KBB uzmanı tarafından hasta değerlendirilmeli. Başka değerlendirmeler kimi zaman yanıltıcı olduğundan, endoskopik burun muayenesi altın standart kabul edilir ve mutlaka yapılması gerekli.

30 Ocak 2012 Pazartesi

BEBEK CİLDİ İLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Avrupa Pediatri Derneği tarafından düzenlenen Pediatride Mükemmellik Kongresine katılan, İngiltere Shiffield Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji ve Biyomedikal Bölümü Başkanı Prof. Micheal Cork, bebek cildi ile ilgili çok konuşulan mitlerin doğrularını anlatıyor.

BEBEK CİLDİ YETİŞKİN CİLDİ GİBİ BAKIM GÖREBİLİR, EKSTRA KORUMAYA GEREK YOKTUR - YANLIŞ

Bebekler eşsizdir, büyüklerin küçük modeli değildir. Yetişkinlere göre bebek cildinin, yapısal, oluşumsal ve işlevsel farklılıkları vardır. Bebeğin cildi yetişkin cildine göre daha az nemlendirici faktör içerir, yani daha az melanin vardır. Suyu çok çabuk emer ancak çok da çabuk su yani nem kaybeder. Yetişkin ve bebek cildinin yüzeyleri de farklıdır, bebek cildi daha incedir. Bu nedenle, bebek cilt bariyeri daha hassas ve incedir; çok kolay bariyer özelliğini yitirip, alerjenleri daha kolay cilt altına geçebilir. Tüm bu sebeplerle bebek cildinin özenle korunması gerekir.

BEBEĞİN TEMİZLİĞİ İÇİN SU YETERLİDİR –YANLIŞ

Su tek başına etkili bir temizleyici olamaz. Özellikle bebek bezi bölgesinde zararlı bakterleri temizlemek için su yetersiz kalır. Ayrıca, bebek temizliğinde sadece su kullanımının bebek cildine olumsuz etkisi de olabilir. Çünkü, yalnızca su kullanımı bebek cildini kısa süreli yaklaşık 30 sn kadar nemlendirir, ardından kurutur. Sağlıklı bir bebek cildinin pH seviyesi 5,5’tir, ancak suyun pH değeri 7,5 olduğundan su tek başına bebek cildinin pH seviyesini yükseltir ve bebeğin cilt bariyerinin bozulmasına neden olur.

TÜM TEMİZLEME ÜRÜNLERİ BEBEK CİLDİNE ZARARLIDIR. – YANLIŞ

Sağlıklı bebek cildinin pH’sı 5,5 olmalıdır. Ancak bazı sabun ve temizleyiciler cildin pH’sını 9-10’a yükseltebilir, cilt hasar görür. Gen ve çevre bileşimi ile cildi koruyan tabaka kırılır ve enflamasyona açık hale gelir. Bu nedenle bebeğinize uygun temizliyiciyi seçerken bebek cildinin pH’sına uygun doğru ürünler tercih edilmelidir. Cildi temizlerken nemlendiren bebek ürünlerini kullanmak en iyisidir.

BEBEK ÜRÜNLERİNDEKİ KORUYUCU MADDELER SAĞLIK AÇISINDAN RİSKLİDİR. – YANLIŞ

Güvenle formüle edilen bebek ürünlerinin içine bozulmalarını engellemek, bu ürünleri zararlı bakteri oluşumundan korumak için koruyucu (prezervatif) maddeler konur. İçinde kimyasal koruyucu madde olmayan organik ürünlerin, başta bebek cildi olmak üzere tüm ciltler için iyi olduğu iddia edilmektedir. Oysa bu koruyucu maddelerin eklenmemesi, organik ürünlerin bozularak bakteri üretmesine ve bebeğe sürüldüğünde bebek cildine zarar vermesine neden olur.

ZEYTİNYAĞI BEBEK MASAJINDA KULLANILACAK EN İYİ YAĞDIR. – YANLIŞ

Bazı bitkisel yağlar yüksek düzeyde asidik oldukları için cilt bariyerine hasar verebilirler. Anneler tarafından çok tercih edilen zeytinyağı yüksek düzeyde oleik asit içerir. Bu cilt bariyerinin ikiye ayrılmasına neden olur. Genetik dizpozisyon, egzama gibi cilt bariyeri incelmiş bebeklerde zeytinyağı kullanımı bebeğin cildine zarar verir. Bu nedenle bebek cilt bakımında bebek cildi için geliştirilmiş mineral bebek yağları tercih edilmelidir.

29 Ocak 2012 Pazar

27 Ocak 2012 Cuma

Bu Uygulama Çok Hoşuma Gitti , "Anne Oteli"

Sivas'ta olumsuz hava koşulları nedeniyle ulaşımın zor olduğu bölgelerdeki hamile kadınlar, doğum öncesi Devlet Hastanesi'nin “Anne Oteli”nde misafir ediliyor.

Sivas Devlet Devlet Hastanesinde 5 yıl önce oluşturulan anne otelinde kalan hamile kadınlar, doğumdan kısa bir süre önce burada müşahede altında tutuluyor. Kışın ulaşımın güçlükle sağlandığı köy ve uzak bölgelerden gelen hamile kadınlar, bu otel sayesinde doğumlarını risksiz bir şekilde yapma imkanına kavuşuyor.

Yeni doğum yapmış, ancak bebeğinin tedavi olması gereken anneler de kuvözdeki bebeklerini emzirdikten sonra anne otelinde kalabiliyor.

Sivas Devlet Hastanesi Başhekimi Davut Vecdi Ersöz, Türkiye'nin ilk anne otellerinden birisinin yaklaşık 5 yıl önce hastaneleri bünyesinde hizmet vermeye başladığını hatırlatarak, burada yeni doğan servisinde yatan bebeklerin anneleriyle, soğuk kış günlerinde köyden gelme imkanı olmayan hamileleri misafir ettiklerini belirtti.

Ersöz, Sivas Sağlık Müdürlüğü, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi ve aile hekimleri tarafından kışın ulaşımın zor olduğu bölgelerdeki hamileler konusunda hastanelerine bilginin ulaştırılmasının ardından hamile kadınların anne otelinde kalabildiklerini belirterek, “Bize müracaat eden hamile kadınlar, kadın doğum uzmanlarımız tarafından önce muayene ediliyor, doğum yakınsa anneyi burada misafir ediyoruz. Annelerin otelimizde kalması bir haftayı da bulabiliyor. Doğumdan sonra da yollar açıksa annelerimizi evlerine gönderiyoruz” dedi.

Hamile kadınlar ise uygulamadan memnun olduklarını, riske girmeden anne otelinde doğum anını beklemenin heyecanını yaşadıklarını kaydetti.


Haber hurriyet.com dan..

Ev Yapımı Sulu Oyuncak :)


Küçük pet şişelerin içine koyacağınız düğmeler, boncuklar ve su ile hoş bir oyuncak yapabilirsiniz.Tabi kapağının açılabilme ihtimaline karşı tedbirinizi iyi almalısınız...
Kaynak

19 Ocak 2012 Perşembe

Öğrenciler İçin Tatili verimli geçirmenin 10 yolu

1. Mutlaka bir tatil programı hazırlayın.

2. Ailenizle birlikte tatil yapın.

3. Tatilde ders çalışmayı ihmal etmeyin.

4. Günün, haftanın ve yarıyıl tatilinin sonunda ulaşmayı düşündüğünüz yeni hedefler belirleyin.

5. Konu tekrarı yapın.

6. Eksik kalan konuları tamamlayın.

7. Yeni konulara çalışın.

8. Bolca kitap okuyun.

9. Dinlenmeye ve gezmeye vakit ayırın.

10. Sosyal faaliyetlere (tiyatro, sinema, konser, spor vb) zaman yaratın.

Her öğrencinin tatille ilgili beklentisi farklı… Kimi öğrenci 15 günlük tatilini, eksiklerini gidermek için ders çalışarak değerlendirirken kimi öğrenci günlerini televizyon veya bilgisayar başında geçirmeyi tercih ediyor. Öğrencilerin tatil rehavetine kapılmamaları gerektiğine dikkat çeken Eyüboğlu Eğitim Kurumları Rehberlik Birimi Koordinatörü Didem Tangil, gençlere mutlaka bir tatil programı hazırlamalarını, ders çalışmayı ihmal etmemelerini, konu tekrarı yapmalarını, yeni konulara çalışmalarını ve bol bol kitap okumalarını öneriyor.

Televizyon veya bilgisayar başında geçirilen boş zamanın dinlenmekten çok yorgunluk yaratacağını söyleyen Tangil açıklamalarına şöyle devam ediyor: “Birçok öğrenci bu fırsatı, kitap ve defter kapağı açmadan, okullar açılana kadar televizyon seyrederek, geceleri geç saatlerde yatarak ya da odasına kapanıp bilgisayar başında saatlerini harcayarak değerlendirme eğilimindedir. Bu düzene alışık olmayan fizyolojik yapı önceleri zorlanır, daha sonrasında da yavaş yavaş tembellik ortaya çıkar. Tatil boyunca tembelliğe alışan bünye okul açıldığında eski düzenine dönebilmek için zorlanacağı gibi uzun bir süre kendini toparlayamaz. Bunun sonucunda ikinci döneme iyi bir başlangıç yapmak amacıyla verilen tatil tam tersi bir durumla sonuçlanır.”

Tangil’e göre her öğrencinin kendi durumuna göre bir çalışma stratejisi belirlemesi gerekiyor. Kısa ve uzun vadeli hedeflerin, öğrencilerin çalışma isteklerini kamçılayacağına işaret eden Tangil hayali ve gerçekleşmesi imkansız hedeflerinse belli bir süre sonra öğrencinin ümidinin kırılmasına ve çalışma isteğinin azalmasına neden olabileceğini belirtiyor. Tangil bu dönem içinde uygulanabilecek 4 temel stratejiyi de şöyle sıralıyor: “Konu tekrarı yapmak, eksik kalan konuları tamamlamak, yeni konulara çalışmak, bol bol kitap okumak.”

İnsanlar öğrendiklerinin yüzde 66’sını bir günde unutuyor...

18 Ocak 2012 Çarşamba

Bebek Gelişimi Uzmanı Heidi Murkoff'tan Altın Öğütler




Hamilelik ve çocuk gelişimiyle ilgili ‘What to Expect’ kitap serisinin yazarı Heidi Murkoff, bir bebek bezi firmasının düzenlediği etkinlik için geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye geldi.

Bebekle iletişimin doğumdan önce başladığını belirten Bebek Bakım Uzmanı Heidi Murkoff, anne-babalara bebek gelişimiyle ilgili önerilerde bulundu.

Bebek Gelişimi Uzmanı Heidi Murkoff, bebeklerin annelerine olduğu kadar babalarına da ihtiyaç duyduklarını söyledi ve ‘Babalar, bebek bakımında emzirmek dışında her şeyi yapabilir’ dedi.

“Bebeklerin duyu organları hamilelik sürecinde geliştiği için annenin hamileliği esnasında bebeğiyle konuşması önemlidir. Babalar da annenin karnına yakınlaşıp bebekleriyle konuşursa, bebek doğduğunda anne ve babasının sesini ayırt edebilir" diyen Murkoff, dokunmanın gücünü ve bu gücün bebeği nasıl etkilediğini bakın nasıl özetledi:

ONA DOKUNUN
“Hamileliğiniz sırasında ona söylediğiniz şarkıları daha sonra tekrarladığınızda bu melodiler bebeğinize tanıdık gelecek ve onu sakinleştirecektir. Bu yüzden bebeğinizle hamileliğiniz döneminden başlayarak konuşun, şarkı söyleyin. En önemli duyulardan biri de dokunma duyusudur. Bebekler hamileyken annelerinin karnına dokunuşlarını hissederler. Bebeğiniz doğduktan sonra da bebeğinize dokunun, bebeğinize banyo yaptırırken ya da bezini değiştirirken, bebeğinize yumuşak dokunuşlarla dokunmak çok önemlidir. Bazı bebekler kuvvetli dokunuşlardan hoşlanmaz, bebeğinizin nasıl sevilmek istediğini tepkilerini dinleyerek ölçebilirsiniz.”

BEBEĞİNİZE UYKU RUTİNİ OLUŞTURUN
Bebeklerin sağlıklı gelişimi için uykunun çok önemli olduğunu vurgulayan Murkoff’a göre, bebeği uykuya hazırlamanın püf noktaları var. İşte o noktalar:

• Bebeğinize “uyku rutini” oluşturun. Ilık bir banyo ardından rahatlatıcı bir masaj, bebeğinizi gece boyunca kuru tutacak kaliteli ve yumuşak bir bebek bezi, rahat pijamalar, alıştığı bir şarkı, ufak bir hikâye bebeğinizi sakinleştirecektir.
Bebeğinizin ”uyku sinyallerini” iyi takip edin. Bebeğinizin yorulmaya başladığı zamanı geçirmemek önemlidir. Bebeğiniz alışık olduğu zamandan sonra uyursa çok yorgun olduğu için uyuyamayacaktır.
Kısa öğle uykularını atlamayın. Gündüz uyku düzeni olan bebekler, geceleri daha rahat uyur. Gece uykusuna çok yakın bebeğinizi uyutmayın.
Bebeğinizi uykuya yatırırken kat kat giydirmeyin. Aşırı sıcak oda ve kıyafetler bebeğinizin uyku düzenini bozabilir. Unutmayın, küçük bebekler için sizin giydiğinizden bir kat daha kalın, daha büyük çocuklar ise sizinle aynı kalınlıkta giyinmelidir. Bebeğinizin üşüyüp, üşümediğini anlamak için elleri ve ayaklarını kontrol etmeyin, bebeklerin elleri ve ayakları biraz daha soğuk olabilir, bu sizi yanıltabilir. Bunun yerine, bebeğin ensesi veya sırtını kontrol edin. Soğuksa bir kat daha giydirebilirsiniz.

UYURKEN SIRT ÜSTÜ, OYNARKEN KARIN ÜSTÜ YATIRIN
Ebeveynlerin bebekleri için hem en önemli öğretmen hem de ilk oyun arkadaşı olduğunu belirten Heidi Murkoff; “Birlikte oynayacağınız ufak oyunlar birçok oyuncaktan daha eğlenceli ve daha öğretici olabilir” dedi. Annelerin, bebeklerini uyurken “sırt üstü”, oynarken “karın üstü” pozisyonda yatırmalarını öneren Murkoff, gece boyunca sırt üstü yatan bebeğin, gün içinde oyun oynarken karın üstü pozisyonda kalmasının kaslarının gelişmesi açısından çok önemli olduğunu belirtti.

BEBEĞİNİZİN SİZE EŞLİK ETMESİNE İZİN VERİN
Çalışan anneler için de önerilerde bulunan ve her annenin bebeğine ayırdığı zamanın yeterli olmadığını belirten Murkoff annelere, "Bebekler için annelerinin kendilerine ayırdığı her dakika çok kıymetlidir, onun için endişelenmenize gerek yok" diye konuştu. Annelerin işlerini yaparken bebekleri için de vakit ayırabileceklerini söyleyen Murkoff’un bu konudaki önerileri şöyle:

• Temiz çamaşırları asarken, oynaması için bebeğinizin eline bir çift çorap verin ve bir yandan da şarkı söyleyin. Yanınızda olduğu müddetçe bebek mutludur.
• Bebeğinizle beraber market alışverişine çıkarken de kaliteli vakit geçirebilirsiniz. Alışveriş yaparken de bebeğinizle konuşun, ona sorular sorun, torbanıza meyveleri onun koymasına izin verin. Sizin için iş gibi görünse de bu zamanlar bebeğiniz için kaliteli vakittir.

BABALARIN YAPAMAYACAĞI TEK ŞEY: EMZİRME
Baba figürünün bebeklerin ve çocukların yaşamında çok önemli bir rolü olduğunu belirten Murkoff, babalara seslenerek; “Her ne kadar hamile kaldıktan sonra ağır işi anneler üstlenip 9 ay boyunca bebekleri karınlarında taşısalar da babanın gebe kalmaktaki rolü anneninki kadar önemli. Bu nedenle anne kadar baba da sağlığına, yaşam stiline, kilosuna, hatta yediklerine dikkat etmeli. Bebek doğduktan sonra babaların bebek bakımındaki rolü tartışılamaz. Babalar emzirmek dışında annelerin yaptığı her şeyi yapabilir ve bu sürece eşit şekilde dahil olabilirler. Bebeklerinizle oynayın, onları kucaklayın, onlara şarkı söyleyin, bezini değiştirin, gece ağladığında yanında olun. Bebekler annelerine olduğu kadar babalarına da ihtiyaç duyarlar” dedi.

 

Kutulardan Oyuncak Yapın...











Yapılışları burada...