Araştıran,okuyan,soran soruşturan 2 çocuklu annenin işinize yarar,hoşunuza gider, ilginizi çeker dedikleri...

9 Şubat 2011 Çarşamba

Antibiyotikler

Şu aralar televizyondaki bir reklam dikkatimi çekmeye başladı. Bilemiyorum belki daha önceden de yayınlanıyordu bu reklam ama ben yeni görmeye başladım. Antibiyotiklerle ilgili. Nezle ve gripte antibiyotiğin etkisinin olmadığına dikkat çekiyor. Ve hatta sitesine girdiğimde gördüm ki 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü' ymüş. Çocuğumuz için veya kendimiz için doktora gittiğimizde en ufak bir soğuk algınlığında antibiyotik yazan doktorları sinir olmaya başladığım şu günlerde bu siteye girerek okumak iyi geldi. Herkesin ve özellikle doktorların bilinçlenmesi lazım. Doktorların çocuklarımıza antibiyotik yazmadan önce 2 kez düşünmeleri ve gerçekten gerekli ise yazmaları lazım. Bu antibiyotiklerin yoğun ve bilinçsiz kullanımının çocuk için ileride oluşturabileceği hasarları göz önünde bulundurmamız ve dikkatli olmamış gerekmekte diye düşünüyorum.


İşte o siteden bazı notlar;
Antibiyotik nedir?


Antimikrobiyal ilaçlar olarak da bilinen antibiyotikler insanlarda, hayvanlarda ve bazen bitkilerde ortaya çıkan enfeksiyonları tedavi etmek amacıyla bakterileri öldürmek veya çoğalmasını durdurmak için üretilen ilaçlardır. Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonların (pnömokok pnömonisi veya stafilokokal dolaşım sistemi enfeksiyonları gibi) tedavisinde kullanılan ilaçlardır; virüslere karşı etkili olan antimikrobiyal ilaçlar ise genellikle antiviral ilaçlar (influenza, HIV ve herpes tedavisinde kullanılan ilaçlar gibi) olarak adlandırılır. Her antibiyotik her bakteriye karşı etkili değildir. Kimyasal yapılarına ve bakterilere karşı etkilerine göre değişiklik gösteren 15'den fazla farklı antibiyotik sınıfı vardır. Bir antibiyotik, sadece bir veya birden fazla bakteri türüne karşı etkili olabilmektedir.


Antibiyotik direnci nedir?


Bie antibiyotiğin belli bir bakteriyi öldürme veya çoğalmasını durdurma özelliğini kaybetmesi halinde, o bakteri o antibiyotiğe karşı direnç geliştirmiş demektir. Bazı bakteriler belli antibiyotiklere karşı doğal olarak dirençlidir (içsel veya doğal direnç). Normalde antibiyotiklere karşı duyarlı olan bazı bakterilerin genetik değişiklik yani mutasyon sonucu direnç göstermesi (kazanılmış direnç) daha endişe verici bir sorundur. Dirençli bakteri, antibiyotik karşısında hayatta kalarak çoğalmaya devam etmekte ve hastalığın daha uzun sürmesine ve hatta ölüme yol açmaktadır. Dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde daha ciddi yan etkileri olabilen ve daha pahalı olabilen başka antibiyotiklerin kullanılması gerekebilir ve tedavi daha uzun sürebilir.


“Uygunsuz” antibiyotik kullanımı nedir?

Yanlış sebeplerle antibiyotik kullandığınızda: antibiyotiklerin etkili OLMADIĞI virüsler çoğu kez soğuk algınlığı ve grip enfeksiyonlarına yol açar. Bu tür durumlarda, antibiyotik almak durumunuzu iyileştirmez: antibiyotikler ateşi veya hapşırık gibi bulguları hafifletmez.
Antibiyotikleri uygun olmayan biçimde kullandığınızda: eğer tedavi süresini kısaltırsanız, dozları düşürürseniz ve antibiyotiği doğru sıklıkta almazsanız (ilacı talimatlara uygun olarak günde 2 veya 3 kez almak yerine günde bir kez alırsanız), ilaç vücudunuz için yeterli olmayacaktır ve böylece bakteriler hayatta kalmaya devam ederek dirençli hale gelecektir.
Antibiyotikleri ne zaman ve nasıl kullanacağınız hakkında daima doktorunuzun tavsiyelerine uyun.


Antibiyotikleri ne zaman kullanmalıyım?

Antibiyotikler, yaygın soğuk algınlığı veya grip gibi virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar için çözüm değillerdir. Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkilidir. Doğru teşhisin yanı sıra, antibiyotiğe ihtiyaç olup olmadığına ancak bir tıp doktoru karar verebilir.


Unutmayın: Antibiyotikler soğuk algınlığı veya grip için fayda sağlamaz.
Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkilidir – yaygın grip veya nezle gibi virüslerin neden olduğu enfeksiyonların iyileştirilmesinde fayda sağlamazlar.
Antibiyotikler virüsün diğer insanlara bulaşmasını önlemezler.
Yanlış sebeplerle örneğin soğuk algınlığı veya grip için kullanılan antibiyotikler size hiçbir fayda sağlamaz.
Antibiyotiklerin yanlış kullanılması sadece bakterilerin antibiyotik tedavilerine karşı direnç göstermelerine yol açar. Bunun sonucunda da, daha sonra antibiyotiğe ihtiyaç duyduğunuzda işe yaramazlar.
Antibiyotiklerin çoğunlukla ishal gibi yan etkileri bulunmaktadır.
Antibiyotik almadan önce her zaman doktorunuzun tavsiyelerine uyun.


Antibiyotikler ve grip salgını: Ne yapmalıyım?

Antibiyotikleri nasıl kullanmalıyım?

Doktorunuz antibiyotik almanızı gerekli gördüğü takdirde, antibiyotikleri uygun biçimde kullanmanız çok önemlidir.


Unutmayın: Antibiyotikleri uygun biçimde kullanın.
Antibiyotik kullanımı, bakterilerin antibiyotik tedavilerine direnç göstermesine yol açmaktadır, bu nedenle antibiyotiklerin yanlış sebeplerle ve doğru olmayan biçimde alınmaması önemlidir.
Yalnız doktor tarafından reçete edilen antibiyotikleri kullanın. Antibiyotikleri nasıl kullanacağınız konusunda doktorunuzun dediklerini yapın. Böylece antibiyotikler ileride de etkilerini kaybetmezler.
Artık antibiyotikleri saklamayın. Eğer reçetede belirtilenden daha fazla miktarda aldıysanız, artan ilaçları nasıl imha edeceğinizi eczacınıza sorun.


Antibiyotikleri neden uygun biçimde kullanmalıyım?

Antibiyotiklerin yanlış nedenle veya doğru olmayan biçimde kullanılması, bakterilerin sonraki tedavilere karşı direnç göstermesine neden olabilir. Bu yalnızca antibiyotiği uygun olmayan biçimde kullanan kişi açısından değil, sonradan dirençli bakteriye yakalanma riski olan herkes için tehlike oluşturmaktadır.


Unutmayın: Antibiyotiklerin etkili olmasını sağlamak herkesin sorumluluğudur.
Beş yıl öncesinden öngörüldüğü şekilde antibiyotikler etkili olma özelliklerini hızla kaybetmeye başladılar. Aşırı antibiyotik kullanımı bakterilerin antibiyotik tedavilerine karşı direnç göstermelerine neden olmaktadır.
Antibiyotikleri şimdiki hızda tüketmeye devam edersek, Avrupa antibiyotik öncesi çağa geri dönebilir ve akciğer enfeksiyonu gibi bir enfeksiyon ölümle sonuçlanabilir.
Antibiyotikleri yanlış sebeplerle veya doğru olmayan sebeplerle kullanmayın.
Antibiyotiği uygun biçimde ne zaman ve nasıl kullanacağınız konusunda her zaman doktorunuzun tavsiyelerine uyun; bu sayede antibiyotikler gelecekte de etkilerini koruyabilirler.



Daha fazla bilgi için  http://www.antibiyotikfarkindalik.org/Anasayfa/antbiyotikfarkindalik 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder