Araştıran,okuyan,soran soruşturan 2 çocuklu annenin işinize yarar,hoşunuza gider, ilginizi çeker dedikleri...

7 Ocak 2011 Cuma

Bronşiolit


Geçen sene küçük kızım, geçirdiği üst solunum yolları enfeksiyonunu atlatamayarak, hastalık ciğerlerine inmişti. Zor bir dönem geçirmiştik.Doktor iğne vermek zorunda kalmıştı.Ama yine de kolay atlattığımızı düşünüyorum.Çünkü hastalığı başında yakalamış ve ilerlemesini durdurmuştuk.O sene çok dikkat ettik tekrar bronşiolit olmasın, geçirdiği üst solunum yolları enfeksiyonu bronşiolite dönüşmesin diye.

Kızım bu hastalığı geçirmeden önce hiç bir bilgim yoktu bu hastalıkla ilgili.Ama şimdi oldukça bilgi sahibi oldum.Teşhis bile edebilirim hasta bir çocuk görsem :))) Bu da işin şakası tabi .Bu hastalık genellikle 2 yaşın altında ki çocuklarda görülüyor.O nedenle bu sene içim biraz daha rahat ama yine de temkinliyim.Soğuk algınlığı geçirdiğinde kızım bir an önce iyileşmesi için elimden geleni yapıyorum.

İşte benim gibi bu hastalıkla ilgili bilgisi olmayanlar için bronşiolit;

Bronşiolitin, akciğerlerin küçük hava yollarında tıkanıklığa neden olabilen iltihabi bir durum olduğunu açıklayan Dr. Ömer Ceran, “Genellikle 1 aydan büyük ve 2 yaştan küçük çocuklarda ve en sık olarak da 6 aylık bebeklerde rastlanır. Akut bronşit ise, akciğerdeki büyük hava yollarının iltihabi durumudur. Biraz daha büyük çocuklarda gribal bir üst solunum yolu enfeksiyonunu izleyerek gelişir” diye konuşuyor.



Belirtilere dikkat!..


Bronşiolitlerde ailede geçirilmiş gribal bir enfeksiyon hikayesi (yüzde 90) olduğunu hatırlatan Dr. Ömer Ceran, hastalığın belirtileri hakkında şu bilgileri veriyor: “Hafif üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri (hapşırma, burun akıntısı, öksürük), 38 derece civarında ateş, iştah kaybı, solunum zorluğu belirtileri (aralıklı sesli öksürük, nefes almada zorluk, irritabilite), beslenme güçlüğü görülebilir. Akut bronşit ise çoğu kez, nezleden 3-4 gün sonra kuru, kısa süreli, balgamsız ve giderek artan, bazen de nöbetler şeklinde olabilen öksürükle başlar. Göğüs ağrısı ve 38 dereceyi aşmayan bir ateş olabilir. Hafif vakalarda hastalık belirtileri bir ile üç günde geriler. Ağır vakalar bir-iki saatte ilerleyip, ağırlaşabilir. Hava açlığı, morarma, burun kanadı solunumu, göğüs kemiklerinde anormal hareketler olabilir. Ateş 38 dereceyi aşmaz. Eğer ateş 38 dereceyi aşarsa zatürre açısından dikkat etmek gerekir. Başlangıçta berrak olan balgam iltihabı görünüm alabilir, beş ile on gün içinde öksürük azalmaya başlar, balgam kaybolur.”


Salgına dönüşebilir


Bronşiolit kış ve ilkbaharın ilk aylarında, bazen salgınlar şeklinde görülebileceğini de aktaran Dr. Ceran, “Hastaların yüzde 90’ının ailesinde gribal bir enfeksiyon hikayesi mevcuttur. Hastaların yaklaşık yüzde 50’sinde etken RSV yani respiratuar sinsityal virüstür. Ayrıca parainfluenza 3, mycoplasma, bazı adenovirüsler, rhinovirus ve influenza virüsler etken olabilir. Bunun yanı sıra soğuk, nem, ani ısı değişiklikleri ve özellikle sisli, kirli hava, ev tozları, çiçek tozları ve çeşitli polenler hazırlayıcı etkenler arasındadır” açıklamasını yapıyor.


Nasıl tedavi edilir?


3 aylıktan küçük çocuklar hastaneye yatırılarak tedavi edilir. Ayrıca morarma, solunum durması bulguları, solunum sayısının dakikada 60’ın üzerinde olması, kanda oksijen değerlerinin düşmesi, karbondioksit değerlerinin yükselmesi durumunda da her yaştaki çocuklar hastaneye yatırılarak tedavi edilir. Amaç oksijenizasyonu sağlamak için nemli oksijen tedavisi, balgamı yumuşatıp öksürük ile atılımı kolaylaştırmak için nebulizatör ile bronş genişletici ilaçlar, balgam söktürücü ilaçlar ve sıvı kaybı oluşmuşsa sıvı tedavisidir. Normalde antibiyotik tedavisi gerekmez. Ancak akciğer filminde iltihabi alanlar mevcutsa ve ateş yükselmiş, kanda iltihabi hücreler artmışsa antibiyotikler kullanılabilir. Ağır vakalarda bronşlardaki ödemi azaltıcı etkisinden dolayı nadiren steroidler kullanılabilmektedir.


Tekrarlayan bronşiolit; gizli kalmış astım, tüberküloz, kistik fibroz, kalp yetmezliği, yabancı cisim yutma, boğmaca, organik fosfor zehirlenmesi ve immun yetersizlik gibi hastalıklardan ayırt edilmeli ve altta yatan asıl sebep tedavi edilmelidir. Özellikle tekrarlayan bronşioliti olan çocuklar astım açısından değerlendirilmeli ve ona göre tedavi planlanmalıdır.


Bronşiolit hastalarına tavsiyeler


- Hastalığın en sık sebebi aile içi gribal durumdur. Bu nedenle tüm aile bireyleri gribal durumdan korunmalı, gerekirse çocuğa maskeyle yaklaşılmalıdır.


- Hastalık başladıktan sonra çocuklara bol sıvı verilmeli ve sık sık akciğerlerine belli aralıklarla masaj (fizyoterapi) yapılmalıdır.


- Kirli, tozlu ,dumanlı ortamlardan uzak durulmalı, bin metreden yüksek yerlere gidilmemelidir.


- Aile içinde sigara kullanımı engellenmelidir.
 
Kaynak

4 yorum:

  1. Çok geçmiş olsun ...

    YanıtlaSil
  2. benım oglum 5 aylık ve bn her seferınde hergun gece fenalastıgı ıcın acile götrdüm 4 gun üst üste ve benımle dalga gecer gibi her gittim doktor bana bu ilacı kım verdise kullnma cocunun bişeyi yok benım yazdıklarımı kullan dedı herkes aynı seyı yapınca baktım cocugum ellerımde ölecek hastane idaresıne cıktım ve gerekn ilgiyi göstermelerını rica ettım benım cocugumun baslancıkta bu kadar ilerlemiş bir hastalığı yoktu polikilinikte bile aynı muamele yapıldı ben dayanamayıp hakkımı aramasam cocugumun nefesı kesıldıu ve ben onun gögsune kalp masajı yaparak hayata dondurdum bunun sorumlularınada dava actım arkadaslar cocuklarınınzın haklarını siz anneler olarak koruyun özellikle devlet hastanelerinde bastan savma olayı var ben 19 yasında cogunuzdan kucuk oldugum halde bunu yapabiliyorsam siz büyükler benden daha bilgili olmanız gerekır asla cocuklarınızın haklarını ezdirmeyın şimdi benım cocugum ölseydi bunun hesabını kım verecektı öldükten sonra benım canım yandıktan sonra verseler kac yazar gerçi ve ben bu işin peşini bırakmayacagım şehir adınıda vererek söylüyorum BALIKESİR ATATÜRK DEVLET HASTANESİ dir bunu yapan hastanede bebek bakım odası dedımız yerı görsenız bi hayvanı baglasanız asla duracak konumda değil burdan gören bir yetkilide varsa lütfen onlarda bana destek cıksınlar bugun bnım evladım yarın sizin hepimiz TÜRK vatandaşı olaraktan bu çocuklar hepimizin cocuklarıdır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalbi mi durmustu ki kalp masaji yaptiniz,pediatri poliklinigi bisey bulamadiysa,alerjik astim olabilir..

      Sil