Araştıran,okuyan,soran soruşturan 2 çocuklu annenin işinize yarar,hoşunuza gider, ilginizi çeker dedikleri...

3 Şubat 2011 Perşembe

Dikkat: Islak Mendiller Hasta Edebiliyor !..

Çocuklar doğduktan sonra hayatımıza giren ve bez dönemi bittikten sonra da hayatımızdan atamadığımız evimizin bir numaralı elemanlarındandır ıslak mendiller. Aslında ilk aylarda ve daha doğrusu tüm bezli dönemde alt temizliği, kaynatılıp ılıtılmış su ve pamukla yapılması en doğrusu ama kolayımıza geliyor işte ıslak mendil. Şimdi bir de yok saf sulu, saf pamuklu falan bir çok çeşidi çıkınca güveniyor insan. Yalnız hepimizin bildiği şey şu ki kaliteli olanlarından kullanmak ve yüz temizliği için ıslak mendil kullanmamak en doğrusu.İnternette okuduğum aşağıda ki haber de her ne kadar biliyor olsamda zararlarını soğuttu beni ıslak mendilden.Sanırım artık sadece işyerinde masa sileceğim ıslak mendille.

İşte haber;

Hijyen için kullanılan ıslak mendillerin bilinçsiz kullanımı ile hastalığa davetiye mi çıkarılıyor? Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Gümrükçüoğlu, yaptığı açıklamalarla ıslak mendil kullanımında yapılan hataları sıraladı.

Islak mendillerin içinde bulunan kimyasallar birçoğumuz tarafından unutulan bir ayrıntı. Kimyasal maddeler kendiliğinden kaybolmadığı için ıslak mendil kullanımı sonrası ellerin suyla yıkanması gerektiğini dile getiren Gümrükçüoğlu, son yıllarda ıslak mendil tüketiminin arttığının altını çiziyor ve devam ediyor:
“Islak mendilleri sıktığınız zaman içinden genel itibariyle sıvı çıkar. Bu sıvı kimyasaldır. Islak mendil çok fazla kullanılırsa bu kimyasallar elde veya deride birikir. Yiyecekleri tuttuğumuzda veya elimizi ağzımıza götürdüğümüzde bu kimyasallar vücuda geçer. Uzun yıllar söz konusu kimyasalların vücutta birikmesi sağlık açısından olumsuzlar doğurur. Islak mendillerin kimyasal madde barındırdığı unutulmamalı, bu yüzden ıslak mendil kullanıldıktan sonra mümkünse eller suyla durulanmalı. En iyi temizlik şekli sabunla elleri yıkamak ve bol suyla durulamaktır. Ancak ıslak mendillerin kullanımı, suya ve sabuna ulaşılamayan durumlarda önemli bir ihtiyacı karşılamaktadır.”
Bebeklerin Temizliğinde Islak Mendil Zararlı Olabiliyor

Bebeklerin özellikle alt temizliğinde annelere pratiklik kazandıran ıslak mendiller, bebeğin cildine zarar verebiliyor. Hangi marka olursa olsun ıslak mendil paketlerinin üstünde TSE işaretinin olduğundan emin olunması yönünde uyarıda bulanan Gümrükçüoğlu, mendillerin bebeğe verdiği zararları şöyle dile getiriyor:

“Çocuk eğer pişikse ya da bir yerinde başka bir yara varsa ıslak mendil kesinlikle kullanmamak gerekir. O yaralar ve pişik, vücutta çatlaklar meydana getirir siz de o yaranın üzerine kimyasal bir madde olan bu ıslak mendili sürerseniz çatlakları yakar ve bu da emilim yoluyla vücudun kan dolaşımına da geçebilir. Bunlar öldürmez ama cilt rahatsızlığını artırır. Annelerin buna dikkat etmesi gerekir.”







2 yorum:

  1. bebeklerin alt temizliğinde alkol parfüm ve kimyasal içermeyen cleanmile bambu mendil kullanılabilir.eczanelerde satılıyor.

    YanıtlaSil
  2. önerim ıslak mendil konusunda Biobaby temizleme menidli kullanıyorum. ekinezya içeriyor ve herhangi bir yan etkisini görmedim. özelikle 60 adetliği çanta için oldukça ideal

    YanıtlaSil