Araştıran,okuyan,soran soruşturan 2 çocuklu annenin işinize yarar,hoşunuza gider, ilginizi çeker dedikleri...

16 Mart 2012 Cuma

Ebeveynlere Doğru Okul Seçimi Önerileri

Çocuğunuz için okul seçim zamanı geldiğinde aklınızı en çok meşgul eden sorulardan biri “Acaba en iyi okul hangisi?” olabilir.


Davranış Bilimleri Enstitüsü uzmanlarından Klinik Psikolog Açelya Şahin Fırat, bu konuda en akılcı yolun öncelikle çocuğunuzun ihtiyaçlarını belirlemek olduğunu söylüyor.

Anne-babalar için oldukça önemli olan “doğru okul seçiminde” nelere dikkat edilmesi konusunda önemli ipuçları veren DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü uzmanlarından Klinik Psikolog Açelya Şahin Fırat şöyle devam ediyor: “Çocuklarımızın hayatına sokacağımız profesyoneller konusunda her zaman en iyisini ararız. Doğumunu kime yaptırayım? Hangi hastane daha iyidir? Çocuk doktoruna kime başlasak? İyi bir dadı nereden bulabilirim? Bu, en iyiyi bulma yolunda kafamızı meşgul eden sorulardandır. Kuşkusuz bu süreçlerin en önemlilerinden biri de okul seçimidir. Araştırmaya başladığımızda çevremizdeki herkes konunun uzmanıdır: ‘Özel okula ne gerek var, biz devlet okulunda okuduk da ne oldu? En iyi öğretmen Sibel Hanım onun sınıfına vermeye çalış… En iyi okul eve en yakın okuldur… Seninki zaten Ocak doğumlu bir sene erken gitsin hem de Ayşe Hanım’ın sınıfına verebilirsin böylece…’ Bu iyi niyetli önerilerin yanında bir de okulları gezmeye başladığınızda, duyduklarınız kafanızın iyice karışmasına ve en iyi okulu seçme konusundaki endişelerinizin artmasına neden olur.”

Bu süreçte izlenecek en akılcı yolun kendi beklentilerinizi ve çocuğunuzun ihtiyaçlarını doğru belirleyerek bir liste oluşturmak olduğunu söyleyen Fırat, bu listede olması ve cevaplanması gereken en önemli soruları sıralıyor…

Okul Öncesi Eğitim Kurumu Seçimi

Benimsedikleri özel bir eğitim sistemi var mı? Eğitim materyalleri yeterli mi? Eğitim materyalleri ve oyuncaklar tahta, kumaş, keçe gibi sağlıklı malzemelerden mi yapılmış yoksa plastik oyuncaklar mı ağırlıkta? Çocuğun sosyal alanını destekleyecek spor ve sanat dersleri yeterli mi? Bu dersleri veren kişilerin eğitimleri uygun mu? Sınıf içindeki öğretmenlerden en az bir tanesi üniversite mezunu mu? Okulun psikoloğu çocukları ne sıklıkla gözlemliyor? Milli Eğitim Bakanlığı’na mı Sosyal Hizmetler’e mi bağlı faaliyet gösteriyorlar? Okul gezilerinde çocuklara kimler refakat ediyor? Çocuk sayısı ile öğretmen sayısı orantılı mı? Yabancı dil dersini veren eğitimcinin uyruğu nedir? Tuvalet eğitimi veriyorlar mı? Yemek okulda mı hazırlanıyor, dışarıdan mı geliyor? Veli profili nasıl? Güvenliği nasıl sağlıyorlar? Okul servis hizmetini bir şirket mi yoksa bireyler mi üstleniyor?

İlköğretim Kurumu Seçimi
Bu yıl birinci sınıfı okutacak öğretmenlerin eğitim ve deneyim durumları nelerdir? Yabancı dil derslerini veren öğretmenlerin uyruğu nedir? Dersler ve teneffüsler kaçar dakika? Blok ders uygulaması var mı? İlk yılda ödev veriyor, sınav yapıyorlar mı? Her yıl öğretmen değişimi oluyor mu yoksa ilk beş yılı aynı öğretmenle mi okuyorlar? Her yıl sınıftaki öğrenciler karıştırılıyor mu? Dersler ve teneffüsler kaçar dakika? Blok ders uygulaması var mı? İlk yılda ödev veriyor, sınav yapıyorlar mı? Her yıl öğretmen değişimi oluyor mu yoksa ilk beş yılı aynı öğretmenle mi okuyorlar? Her yıl sınıftaki öğrenciler karıştırılıyor mu yoksa ilköğretim sonuna kadar sınıflar sabit mi? Her sınıftan kaç şube var? Spor ve sanat derslerindeki öğretmenlerin mezuniyet durumları nedir? Okulun mezunları eğitimlerine hangi okullarda devam ediyorlar? Rehberlik biriminde kaç öğretmen var ve öğrencilerle ne sıklıkla görüşüyorlar? Sınıflar kaç kişilik? Yemek okulda mı hazırlanıyor, dışarıdan mı geliyor? Veli profili nasıl? Güvenliği nasıl sağlıyorlar? Okul servis hizmetini bir şirket mi yoksa bireyler mi üstleniyor?

Çocuğunuzu iyi tanımak; hangi okulda mutlu olacağına karar vermek en önemlisi

Yukarıdaki soruları, aile olarak, bir okuldan beklentilerinize ve çocuğunuzun ihtiyaçlarına göre revize edebilir, eklemeler veya çıkarmalar yapabilirsiniz. Burada önemli olan çocuğunuzu iyi tanımak ve ne tarz bir okulda daha mutlu ve başarılı olacağını belirlemektir.

Örneğin, hareketli bir çocuğun sınıf ve okul mevcudunun az olduğu butik bir okula gitmesi daha uygun iken dil becerisi yaşının ilerisinde gelişen bir çocuğun; yabancı dilin ön planda olduğu vakıf okullarını tercih etmesi daha uygun olabilir. Çocuğunuzu yol tutuyorsa evinize yakın bir okul seçmenizde fayda vardır. Dikkat veya öğrenme sorunları yaşayan bir çocuğun akademik beklentileri çok yüksek, tam gün bir okula gitmesindense yarım gün eğitim veren ve çocuğun sahip olduğu diğer güçlü yönlerin üzerine eğilebilecek bir okula gitmesi daha mutlu olmasını sağlayacaktır.

Sonuç olarak, tanıdığınız bir ailenin çok memnun kaldığı okul, siz ve çocuğunuz için hiç de uygun olmayabilir. Kendi ihtiyaç ve beklentilerinizi somut bir şekilde belirleyerek yapacağınız okul ziyaretleri ve alacağınız bilgilerle bir değerlendirme oluşturarak bu konuda en doğru kararı verebilirsiniz.”
 

1 yorum:

  1. Ben de anaokulunu belirlediğim kriterleri yazmıştım sayfamda ki baya çok ziyaretçim oolmuştu bu konuda...

    www.mozeck.org
    (Org : organisation ın kısaltmasıdır. Mozeck bir klüptür ve kar amacı gütmez)

    YanıtlaSil