Ortodonti uzmanı Diş Hekimi Kıvanç Cebesoy, birbiriyle karmaşık bir uyumu olan diş, çene ve yüz bölgesinde bulunan asimetrileri düzeltmeye yarayan ortodontik tedavi ile ilgili doğru bilinen yanlışlara dikkat çekiyor:
Diş çapraşıklıklarının düzeltilmesinde geleneksel tel tedavisine alternatif,olarak son 10 yıldır bir seri şeffaf plak yardımı ile çapraşık dişler düzeltilebilmektedir. Böylelikle tel tedavinse bağlı istenmeyen görüntü ve fonksiyon bozuklukları bu yeni yöntemlerle giderilebilir.
Ortodontik tedavi çocukken yapılır. – YANLIŞ
Ortodontik tedavinin yaşı yoktur, çapraşık dişlerin tedavisi her yaşta yapılabilir. Dişlerin ön yüzü yada arka yüzüne yerleştirilen ve görünmeyen tel sistemleri ile daimi dişler ağızda çıktıktan sonra istenilen yaşta başlanabilir.
Ortodontik tedaviler çok uzun sürer. – YANLIŞ
Tedavide kullanılan mekanikler arası sürtünme çok aza indirildiği için dişler üzerinde gereksiz kuvvet kaybı olmaz Böylece diş çapraşıklıklarının tedavisi hızlı bir şekilde 8 ay ile en geç 24 ay arasında bitmektedir. Ortodontik tedavi 24 aydan uzun sürmez. Bu süreden daha uzun uygulanan tedaviler, diş köklerinde erimelere, mine üzerinde çürümelere, diş etlerinde ciddi iltihaplara neden olabilir.
Ortodontik tedaviyi her diş hekimi yapabilir. – YANLIŞ
Ortodonti, birbiriyle karmaşık bir uyumu olan diş çene ve yüz bölgesinde bulunan asimetrileri tedavi eden uzmanlık dalıdır, bu nedenle diş çapraşıklıkların tedavisi ortodonti uzmanı diş hekimleri tarafından sıkı bir takip ile yapılmalıdır.
Vakaların yüzde 80’i büyüme döneminde tedavi edildiği için ortodontik tedavide ilk müdahale çok önemlidir. Ortodonti uzmanı tarafından sıkı bir takip ile yapılmayan tedavilerde, dişler düzeltilirken çene ve yüz bölgesinin büyümeleri göz ardı edilip, ciddi yüz asimetrilerine neden olunabilmektir.
Ortodontik tedavide ağız dışı aygıt takma zorunluluğu vardır. – YANLIŞ
Son dönemde sıklıkla kullanılan ve uygulaması çok kolay olan mini vidalar, ağız dışı estetik olmayan aygıtların yüzde 85 oranda yerini almıştır.
Diş çekmeden ortodontik tedavi olmaz. – YANLIŞ
Kullandığımız yeni yöntemlerde dişleri çene içinde 3 boyutlu olarak yönetebildiğimiz için vakaların büyük bir kısmını diş çekimi yapmadan bitirebilmekteyiz. Böylelikle sağlıklı dişleri çekilmezken mevcut dişlerinin sıralı olduğu çene kavisi daralmayacak diş çekimine bağlı yumuşak dokularda özellikle dudaklarda bir çökme olmayacaktır.
Ortodontik tedaviye daimi dişler çıkınca başlanır. – YANLIŞ
Sadece alt çenenin ileri yönde üst çeneden daha hızlı büyüdüğü kişilerde özellikle aileden de gelen genetik alt yapı da varsa, alt çene büyüme yönlendirilmesine 5 yaşında başlanabilir. Ancak büyüme yönlendirilmesi yapılacak vakalarda, tedaviye büyüme atılımının başladığı yaklaşık 10 yaş civarında başlanmalıdır. Büyümenin yavaş seyrettiği erken yaşlarda yapılan tedaviler , tedavi süresini artırırken hastalarda ciddi motivasyon kaybına neden olmaktadır.
Ortodontik tedavi çok ağrılı bir tedavidir. – YANLIŞ
Özellikle son yıllarda üretilen biyomoleküler teller sayesinde, dişlere uygulanan kuvvet düzenli olduğu için şiddeti azalmıştır. Dişlere düzenli sabit kuvvet uygulandığından, enerjisini kaybetmeyen teller sayesinde dişler çok daha küçük kuvvetlerle, çok daha hızlı ve ağrısız bir şekilde yer değiştirebilmektedir. Diş hareketlerinde beklenen kuvvetin şiddeti değil, devamlılığının korunmasıdır. Hafif ve devamlı kuvvetlerle diş köklerinin erime riski de ortadan kalkmıştır.
çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürler. bende bloğuma beklerim.
YanıtlaSilGörüşmek üzere
www.bakbuharika.blogspot.com
Merhaba...
YanıtlaSilBloglari dolasirken blogunu kesfettim....
cok hosuma gitti ve izlemeye aldim
sende buyur gel cok sevinirim :-))
sevgiler...
bende çalışan, araştıran, okuyan ve artık yazan bir anneyim, tek istediim oğlumu en iyi biçimde yetiştirmek , artık takibe geçiyorum bu blogu:) buyrun bana da beklerim :)
YanıtlaSilBlogunuzu yeni kesfettimve hemen takibe aldim. Cok guzel bir blog.Benimkine de beklerim.
YanıtlaSilhttp://komirra.blogspot.com
bnm eşim dişçidir o bile kızıma " daha erken (10 yaşında) daha ilerde takarız diyo :)
YanıtlaSilgüzel bi aylaşım olmuş akşam okutucam eşime bunu ;)
tşkler ellerine sağlık
o yanlış bu yanlış :)
YanıtlaSildoğrulara doğrulttun gözümüzü sağolasın
oğlumun dişleri fena
biraz zaman geçsin biz de samimi oluruz artık ortodontistlerle