Araştıran,okuyan,soran soruşturan 2 çocuklu annenin işinize yarar,hoşunuza gider, ilginizi çeker dedikleri...

8 Şubat 2012 Çarşamba

Çocuklara Sebze Nasıl Sevdirilir?


"Çocuğunuzun daha sağlıklı büyümesini sağlamak için ona sebze yeme alışkanlığını kazandırmanız şart. Biraz sabır, emek ve yaratıcılıkla bu işin üstesinden gelmeniz hiç de zor değil." diyor Taylan Kümeli. Ve anlatıyor aşağıdaki gibi...
Uzun, kaliteli ve sağlıklı bir ömür için erken yaşlarda sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarının kazanılması gerekir. Sebze ve meyveler iyi birer karbonhidrat ve posa kaynağı olduğu gibi aynı zamanda doğanın bize sunduğu çeşitli vitamin ve mineralleri barındıran hediye paketleri gibidir. Bu bileşenler sağlığımız, büyümemiz ve kanser, kalp, hipertansiyon, obezite ve diyabet gibi hastalıklara karşı korunmamız için çok önemlidir.

Araştırmalar çocukların özellikle 2-7 yaş arasında çok az meyve sebze tükettiğini gösteriyor. Oysa büyüme çağındaki yaş grubunda tüm besin gruplarının bir arada tüketilmesi önemli ve gereklidir. Bunun için sebze ve meyve tüketme alışkanlığı küçük yaşlarda başlayacak eğitimle kazandırılmalı. Örneğin ana yemeklerin yanında sebze veya salata servis edilmeli, sevdiği yemeklerin yanına farklı kombinasyonlarda sebze buketleri eklenmeli, belli sıklıklarla yeni sebzeler denenmeli.
Yediklerini neler etkiler?
"Bu senin sağlığın için çok yararlı" demek bir çocuk için çok fazla şey ifade etmez. Çocuğun besin seçimlerinde diğer faktörler daha etkilidir. Çocuklar acil ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda seçimlerini yaparlar.
Tat: Çocukların besin seçimlerinde en önemli etken tat duyusunun tatmin olmasıdır. Çocuklar bir besini, tadı hoşlarına gittiği için seçerler ve yedikleri besin onlara kendilerini iyi hissettirir.
Ailenin etkisi: Çocuklar için aileleri onların en iyi bilgi edinebilecekleri kaynaklar ve sağlıklı alışkanlıklar kazanmalarını etkileyecek olan en önemli faktörlerdendir. Ailenin yeme alışkanlıkları, aktivite düzeyi ve besinlere, yemek yemeye karşı tutumları çocuklar üzerinde büyük etki yaratır. Örneğin eğer ailenin kahvaltı yapma alışkanlığı varsa, çocuk da bunu yapmak ister. Besin seçimlerinde de ailenin payı büyüktür. Aile masada herhangi bir besini seçiyorsa, çocuk da bundan etkilenerek besin seçme yoluna gidecektir. Bu nedenle ebeveynler doğru rol modeli olmalı.
Okul: Günün büyük bölümünü kapsayan okul saatleri çocukların hayatında önemli bir rol oynadığı gibi beslenmelerini de doğrudan etkiler. Okullarda beslenme eğitimi programlarının yer alması çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasında önemli bir anahtar olabilir. Bunun için öğretmenlerin bilgili ve doğru örnek olması gerekir. Okul saatlerine rastlayan öğünlerin doğru besinlerden seçilmesi, hijyenik olması, taze sebze ve meyvelerden oluşan ara öğünlerin eklenmesi en temel önerilerdendir.
Basın: Çocukların kendi yaş gruplarına yönelik programları izlemeleri gerekiyor. Ayrıca medyanın eğitici kimliğini de koruması lazım. Yine çocuklara besleyiciliği olmayan gıdaların reklamının yapılması da önlenmeye çalışılmalı.
Arkadaş çevresi: Yaşıtların, özellikle de ilk 10 yaşındaki çocukların birbirine etkileri çok fazladır. Bu yaş grubundaki çocuklar birbirlerine kendilerini kabul ettirip sevdirmek isterken aynı zamanda birbirlerini taklit ederler. Örneğin hepsi aynı besinleri tüketmek ister.

Sık sık sebze sunun
  • Çocuğunuzun sebze ve meyveleri seçmesine ve hazırlamasına izin verin.
  • Sık sık sebze servis edin. Değişik yöntemlerle sebzeleri hazırlamaya çalışın (Farklı kombinasyonları deneyebilirsiniz). Örneğin sebzeli makarna şeklinde veya yoğurdun, çorbanın, çeşitli besinlerin içine karıştırarak çocuğa sebzeyi sevdirebilirsiniz.
  • Sebzelerin renk ve şekillerine dikkat edin. Sebzeleri çok uzun süre pişirmeyin, renklerini ve canlılıklarını kaybetmemeli ve pörsümüş olmamalılar.
  • Yemek aralarında da çocuklara çiğ sebze veya meyve servis edin. 
  • Sebze ve meyveleri küçük ama şekilli olacak şekilde yemeğin içinde kullanmaya çalışın.

1 yorum:

  1. Walla sebze ve meyvelere şekil vermek zaman alıcı.. ben sebzelerin büyük bir bölümünü yoğurt sosuyla sunuyorum hem pratik hem besleyici.. genelde çocuklar yoğurtlu kombinleri lezzetli buluyor ve altındaki sebzeye çok takılmıyor.. meyveleri ise çok ekşi ya da çok tatlı olanları ayıklamak kaydıyla dilimlemek yeterli sanki..

    YanıtlaSil