Araştıran,okuyan,soran soruşturan 2 çocuklu annenin işinize yarar,hoşunuza gider, ilginizi çeker dedikleri...

16 Şubat 2012 Perşembe

Damla Çeliktaban'dan

Daha önceden de Damla Çeliktaban okuduğumu, çok beğendiğimi yazmıştım.31 Ocak 2012 tarihli yazısını da çok beğendim.Çok güzel konulara değinmiş.Bir kısmını burada paylaşıyorum.Tamamını Haber Türk'ten ve ya Damla Çeliktaban'ın  blogu binbirincigece 'den okuyabilirsiniz.

Tarladan Sofraya Sağlık
Devlet evlenen her çiftten 3 çocuk yapmalarını isteyecek kadar bu konuya müdahilse o zaman bu çocukların ve yaşadıkları çevrenin sağlığından da en az anne babaları kadar mesul olduğunu kabul ediyor demektir… Yani:
Ben ailem için marketten en taze, en sağlıklı ürünü seçmeliysem Tarım Bakanlığı da o ürün markete gelene kadarki sağlığından sorumlu. Tohumdan, dikime, hasattan, dağıtıma tüm süreçlerde sağlığa zarar verme ihtimali olan işlemlerden mutlaka uzak durulmalı. (İster GDO’lu tohum olsun bunun adı, NBŞ, tarım ilacı ya da antibiyotik kalıntısı.)
Bu sorumluluğun farkındaki yöneticiler sütte şu var, balda bu var demezler. Çünkü o sütün geldiği ineğin yediği yemin de, arının polen topladığı çiçeklerin de kendi işleri olduğunu, bunlarda eğer bir kusur varsa bunun kendi kusurları olduğunu bilirler. E zaten bir işte kusur varsa o işi yapanlar o işi yapamıyor demektir. Bu açıdan bakıldığında benim ıspanağın kumlarını yıkamadan yemeğe katmama benzer.
Şuruptaki Kimyasallar
Biz evde artık kullanmıyor olsak da bir de ilaç meselesi var. Annelik dedektifliğinin önemli özelliklerinden biri de etiket okumak. Bu okuma sadece paketli gıdalarla sınırlı kalmayıp ilaçları da kapsıyor. Mesela çocuk doktorlarının sıklıkla reçete ettiği, annelerin en ufak bir hastalık belirtisinde kurtarıcı diye kullandığı parasetemol bazlı çocuk şuruplarının etiketlerinde neler var:
Boyar madde Tartrazin (E 102 ve E 102) alerjen; Koruyucu maddeler- Metil paraben, propil paraben (petrol yan ürünleri) hormonal bozukluğa yol açan maddeler; tatlandırıcı ve koku verici Sodyum siklamat, sodyum sakarin (E-952) sentetik tatlandırıcılar, ABD’de kullanımları uzun zamandır yasak.
Sağlığa zararlı bu maddelerin çocuklara sağlık vermesi öngörülen şuruplarda bulunması hayret verici. Gıdalar için saydığım sorumluluk kriterleri bunlar için de aynen geçerli değil mi? Bunlara izin veren kurumlar hangi önceliklere göre davranıyor? Peki ya doktorlar bunları nasıl öneriyor? Yüksek ateşi düşürmek için illa parasetamol gerekiyorsa bunun diğer zararlı maddeleri ihtiva etmeyen bir alternatifi yok mu?

1 yorum:

  1. Yazdıklarınıza sonuna kadar üzülerek katılıyorum.. :( İstiyorum ki konu sağlıksa daha çok denetlenmeli herşey. Önce devlet tarafından ama!! Biz anneler elimizden geldiği kadar zaten didik didik ediyoruz herşeyi.. Etiket okuma alışkanlığı bende de oluştu zira :) Keşke herkes bu konuda duyarlı olsa.. Bizim evlatlarımız bu ülkenin geleceği olacaksa en üst düzeyde tutulmalı herşey.!!

    YanıtlaSil