Araştıran,okuyan,soran soruşturan 2 çocuklu annenin işinize yarar,hoşunuza gider, ilginizi çeker dedikleri...

7 Ekim 2010 Perşembe

Anne Sütü

Birçok kişi tarafından altın sıvı olarak adlandırılan anne sütü ile ilgili bir yazı eklemek istiyordum. Ancak bir kaç gün önce olsaydı daha iyi olacaktı.1-7 Ekim Emzirme Haftası malumunuz.Bu haftanın sonuna yetişen, ancak sadece bu hafta hatırlanmaması gereken bir konu bu.Emzirmek. Bir bebek bence bir mucize olan bu sıvıdan neden mahrum edilsin ki? Anneler için kolay, bebekler için sağlıklı süper bir besin. Eğer pompa ile sağarak vermiyorsanız, biberon yıka, steril et, sütü ısıt, gece yarısı kalk mama yap, gezmeye git mama ile uğraş dertlerinin hiçbiri yok bir sefer.Bedava,sağlıklı, her zaman istenilen sıcaklıkta....Daha ne olsun. Daha bu altın sıvının besin değerlerini falan hiç söylemedim.





Emzirmenin Bebeğe Yararları

  • Anne sütü kolay olarak sindirilebilir ve aynı zamanda bebeğin fiziksel ve nörolojik gelişimi için gerekli olan temel besinleri, vitaminleri, proteinleri, yağları ve antikorları bebeğin ihtiyacına doğru oranlarla sağlar.
  • Çalışmalar, anne sütünün, bağışıklık sisteminin bileşenlerini içerdiğini göstermektedir. Bilimin sundukları anne sütünün yerini alamamaktadır.
  • Araştırmalar, emzirmenin bebeği alerjilere karşı koruduğunu, birçok ciddi hastalık ve genel olarak hasta olma riskini azalttığını ortaya koymuştur.
  • Emzirme, bebeğin oral gelişimine katkıda bulunur ve diş çürüme riskini azaltır.
  • Yapılan birçok araştırma emzirmenin olabilecek en yüksek seviyede beyin gelişimine ve yüksek IQ’ya yol açtığını göstermektedir.
  • Anneyle olan fiziksel temas, anne ile çocuk arasında güvenlik ve rahatlık hissi ile beraber güçlü bir bağ oluşturur.
Emzirmenin Anneye Yararları

  • Emzirme, bir kadının göğüs kanseri geçirme riskini azaltmaktadır. Bu yarar emzirme süresinin uzunluğuna çok bağlıdır.
  • Bazı araştırmalar, emziren kadınlarda yumurtalık ve rahim kanseri vakalarının azaldığını göstermiştir.
  • Uzun vadede, emzirme daha güçlü kemiklere ve osteoporoz riskinin azalmasına yol açabilir. Nitekim, araştırmalar, emziren annelerin bebeklerini sütten kestikten sonra, kemik yoğunluğunun hamilelik öncesi dönemle aynı ve bazen de daha artmış olduğunu göstermektedir.
  • Çalışmalar, emziren annelerin, suni-emziren annelere oranla doğum sonrası anksiyetesini ve depresyonunu daha az yaşadığını göstermektedir. Bunun nedeni emzirmenin, oksitosini (bazen aşk hormonu olarak ifade edilir) tetiklemesi ve vücutta salgılanmasını sağlamasıdır. Bu hormon daha az stres yaşamanıza yol açar ve rahatlamanızı sağlar.
  • Emziren bir anne olarak, fazladan kalori yakacaksınız; bu da hamilelik sırasında alınan fazla kiloların verilmesini kolaylaştıracaktır. Emzirme aynı zamanda rahminizin normal boyutuna ulaşmasına yardımcı olur ve doğum sonrası olası kanamayı azaltabilir. Süt üretimi günlük 200 ile 500 arası kalori yakar. Aynı kaloriyi yakmak için, bir annenin 30 tur yüzmesi veya bir saatten fazla bisiklete binmesi gerekmektedir
  • Emzirme zaman tasarrufuna yol açar. Formül sütü satın almaya, ölçmeye ve karıştırmaya zaman harcamaya gerek kalmaz. Aynı zamanda, gecenin yarısında ısıtılacak biberonlara gerek olmayacaktır.
  • Emzirme bedavadır! Yine de eğer bebek çekilmiş anne sütü içiyorsa ve bu nedenle beslenmeye yardımcı aletler satın almanıza gerek varsa, bu yine de sizin formül süte harcayacağınızdan çok daha az olacaktır. Hatta, araştırmalar emzirmeyen bir annenin, bebeğini besleyebilmesi için senede ortalama 600 sterlin harcadığını göstermektedir.
Kaynak http://www.lansinoh.com.tr/
 
 Ben de blogumda karınca kararınca Emzirme Haftası' nı kutlamak ve emzirme ile ilgili biraz bilgi vermek istedim.
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder