Araştıran,okuyan,soran soruşturan 2 çocuklu annenin işinize yarar,hoşunuza gider, ilginizi çeker dedikleri...

11 Kasım 2010 Perşembe

2 Yaş Sendromu (Terrible Two)

Büyük kızımda en alt sınırda başlayıp, en üst sınırda tamamladığımız ve sinirlerimizi aşırı derecede yıpratan 2 yaş sendromu (terrible two)ile küçük kızımın 2 yaşını doldurmasına günler kala tekrar yaşamaya başladık. Büyük kızım tam 18 aylıkken başladı 2 yaş sendromu. 3,5 – 4 yaşına kadar sürdü. Bilemiyorum ama belki de hala geçmemiş bile olabilir. Zaten her çocuk farklı yaşıyormuş bu dönemi. Çocuğun mizacı da etkiliymiş. Büyük kızım zaten huysuz,asi dediğim dedik ve inatçı bir çocukken bir de terrible two eklendi, olan bana olmuştu. Şimdi de küçük kızım 2 yaş sendromunda bakalım ne kadar sürecek bu dönem.



İşte size 2 yaş sendromu ile ilgili biraz bilgi.


Yaklaşık 18 ay civarı başlayıp, bazen 36–42 aylara kadar devam edebilen, özellikle ebeveynler açısından anlaşılması ve dayanılması zor bir dönem olarak kabul edilir. Bu dönemde çocuk sürekli olumsuz davranabilir, söylenenleri özellikle yapmak istemeyebilir ve kendi isteklerinin, ne olursa olsun kabul ettirmek konusunda oldukça dirençli olabilir. Bunun sebebi doğumdan itibaren kendini anneyle veya primer anlamda gereksinimlerini karşılayan kişiyle bir bütün olarak gören çocuğun, yaklaşık 1 yaşından itibaren kendini ayrı bir birey olarak algılaması ve bunu keşfetmesiyle beraber de çevresine kabul ettirmek konusundaki çabasıdır.

Bu dönem her çocukta aynı derecede zorlukları kapsamaz. Bu zorlukların derecesi, çocuğun mizacı ve kendisine yönelik davranışların tarzıyla farlılık gösterebilir.

Burada önemli olan, her şeyden önce bu dönemde çocuğun içinde bulunduğu durumu ebeveynlerinin anlamasıdır.

Bireyselliğini keşfetmiş çocuk kapasitelerini de sorgulamaya başlar, bu da sınırların zorlanması demektir. Bu bireysel gelişim adına çok güzel ve yararlı bir şeydir ancak korkutucudur. Özellikle de nerede durması gerektiğini bilmeyen çocuk için çok korkutucudur. Bu dönemde ebeveynler tarafından sınırların çok net ve kesin çizilmesi, çocuğun içinde bulunduğu ortama güven duymasını ve böylece daha etkin bir şekilde kendine olan güvenini geliştirmesini sağlar. Ancak bir taraftan da çocuğun keşif ihtiyacının da bu dönemde karşılanması, kendi kendine başarabileceği şeyler konusunda da (yemek yemek, bazı giysilerini giymek veya çıkarmak, ellerini yıkamak, bir yere tırmanmak vs.) fırsat verilmesi gerekir.

Sınırları zorlamak adına ne yaparsa yapsın, "hayır"lar konusunda ailenin net ve kararlı olması ilerde çok daha güvenli bir birey olmasını sağlar. Burada ailenin çocukla sürekli iletişim kurması, neleri yapıp yapamayacağı konusunda nedenlerin de açıklanarak kuralların konması ancak bunun yanında kendini ifade edebileceği eylemlerin de olabildiğince fırsat olarak sunulması çok önemlidir.
 








3 yorum:

  1. İki yaş sendromu ile ilgili olabilir mi bilemiyorumama 2,5 yaşındaki kızım ağbisinin elinde ne versa sahip olmak istiyor kendi elindekini de bir tülü vermek istemiyor ona laf anlatamıyorum bağırıp çağırıyor sonra ağlıyor.. 5,5 yaşındaki olum kızımın her şeyi elinden almasına kızıyor o da ona bağırmaya başladı artık, kıza anlatamıyorum durumu oğlumdan anlayış bekliyorum ona da zor gelmeye başladı hep o hep o diyor.. kızmaya başlıyorum artık o çığılıklar kafamı tımalıyor bırakın ikiniz de paylaşmıyorsunuz birlikte de oynamıyorsunuz verin bana kaldıracağım deyip alıyorum bu defa ikisi de ağlıyor.. Allahım aşağı tükürsem sakal yukarı tükürsem bıyık.. onlarla birlikte olunca durum kontrolüm altında olsa da bir iş halletmeye çalıştığımda kopan bu curcuna ne zamana kadar sürecek böyle ??.. Elimde de değil ki her an onları oyalamak temizlik var bulaşık var yemek var aç mı kalsınlar off bir akıl diyeceğim de hangi akıl işime yarayacak bilmem.. Kızım küçükken ne güzeldi kendi halinde ağbi mutlu ben huzulu kardeşini çok seviyor biliyorum okuldan dönünce saatlerce kucaklaşıyorlar da kızım hep bebek kalsaydı daha mı huzurlu sessiz sedasız olurduk acaba.. Neyse arada idare edeceğiz artık bu çıkışları elbet bi gün bitecek sadece üzüyorlar birbirlerini diye biraz üzülüyorum ama geçer geçer.. Neyse beni dinlediğiniz için teşekkürler ((^_^)) biraz rahatladım biraz geç oldu yatayım da yarına enerji dolu olmam gerek ev işi yemek çocuklar ve yapacağımız yeni oyunlar....
    Yaz günlerini daha çok seviyorum aslında kışın her şeyi çabuk çabuk yetiştirmek epey yorucu oluyor.. Sağlıcakla kalın İyİ Bayramlar Araştırmacı Anne :))

    YanıtlaSil
  2. Bir de şu yan taraftaki Annemi İstiyorum ambleminden ben de blogumun şablonuna yerleştirmek istiyorum.. "Tabii yerleştirebilirsiniz" dediler ama nasıl yapabilirim diye hiç çıtlatmadılar, ben de nasıl yapacağımı bir türlü çözemedim biraz bahsederseniz çok sevinirim.. blogumu ziyaret eden kişilerin kampanyayı geçmeden desteklemelerini çok isterim kıyamam ben o bebişlere haksızlık bu amaa.. :(

    YanıtlaSil
  3. Doğru... Bir kavgada 2 tarafta 10 diğeri %90 ama ikisi de haklıdır. En iyisi her iki tarahaklıdır. Biri %fında neden haklı olduğunu söyleyerek onu anladığını belli etmendir bence...

    ben bu konuda bir yazı da yazmıştım
    www.mozeck.org da bence sen de haklısın diye

    YanıtlaSil