Araştıran,okuyan,soran soruşturan 2 çocuklu annenin işinize yarar,hoşunuza gider, ilginizi çeker dedikleri...

9 Ocak 2012 Pazartesi

Bizim de Sorunumuz: Atopik Egzama...

İstanbul Medipol Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Makbule Dündar, atopik egzama tanısı almış bebek ve çocukların ciltlerinin genellikle kış ayları boyunca uygun nemlendirici ile sık sık nemlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Medipol Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Makbule Dündar, atopik egzamanın özellikle bebek ve çocukluk çağının en sık görülen hastalıklarından biri olduğunu söyledi. Dündar, “Her geçen yıl daha yüksek oranda bebek ve çocuk atopik egzama tanısı almaktadır” dedi.

Atopik egzamanın en önemli belirtilerini kaşıntı, ailede atopi hikayesi (ailede astıma, atopik egzema, alerjik rinit hikayesi mevcut), bebeklerde yanaklarda, kol ve bacak dış yüzeylerinde egzama plakları mevcudiyeti, çocuklarda ve yetişkinlerde kol ve bacak iç yüzeylerinde egzama plağı saptanması olarak sıralayan Dündar, “Doğumdan itibaren 3-6 aylarda başlaması tipiktir. Hastaların %90’nında hastalık hayatın ilk beş yılında başlar” diye konuştu.

Atopik egzama, hastalarında derinin oldukça kuru olduğunu belirten Dündar, şöyle devam etti: “Özellikle kış aylarında kuruluk daha da arttığı için hastalık şiddetlenebilir. Göz çevresinde hastalarda ince çizgilenme ve morarma tipiktir. Deri enfeksiyonlarına eğilim artmıştır. Gıda alerjileri çocuklarda tabloya eşlik edebilir.”

“Atopik egzama tanısı almış bebek ve çocukların ciltlerinin genellikle kış ayları boyunca uygun nemlendirici ile sık sık nemlendirilmelidir” diyen Dr. Makbule Dündar, şunları kaydetti: “Bu tip çocuklar banyoda fazla zaman geçirmeden hızla yıkanmalı, sabun yerine nötr syndet özelliğinde temizleyiciler kullanılmalıdır. Hastalık aktif olduğu zaman baskılamak için topikal kortikosteroidler, antihistaminikler kullanılmaktadır.”
Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder