Araştıran,okuyan,soran soruşturan 2 çocuklu annenin işinize yarar,hoşunuza gider, ilginizi çeker dedikleri...

31 Ocak 2012 Salı

Sinüzit İhmale Gelmez

Bebeklerde hatta yenidoğanlarda bile görülebilen sinüzit, ihmal edilmesi halinde menenjite neden olabiliyor.

Sonbahar-kış aylarında ve okul döneminde çocuklarda sinüzit oluşumundaki artışın önemli bir sağlık sorunu olduğunu fakat çoğu kez gözden kaçırılarak ihmal edildiğini belirten Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Klinik Şefi Doç. Dr. Fatma Tülin Kayhan, sinüzitin ihmal edildiğinde göz absesi, beyin absesi ve hatta menejite kadar gidebileceğine dikkat çekti.

Kayhan, sinüzitin nezle bulguları ile başladığını, belirtilerinin dikkatle izlenmesi halinde kötü sonuçlara neden olmadan tedavi edilebileceğini söyledi.



Sinüzitte dikkat edilmesi gereken bulgular:

- Başlangıçta şeffaf renkli burun akıntısı
- İlerleyen evrede koyu sarı-yeşil renkli burun akıntısı
- Burun tıkanıklığı, öksürük ve ateş

Kayhan, sinüzitte yetişkinlere oranla çocuklarda tanı koymanın şikâyetlerini bildiremedikleri için zor olabileceğini ve bu noktada ebeveynlerin çok dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Kayhan, "Örneğin yetişkinlerde baş ve yüz ağrısı ana belirti iken çocuklarda bu belirti siliktir. Çocuklarda sinüzit geç tanınır ve uygun tedavi gecikirse hastalığın başka organlara yayılması ile karşılaşabiliriz" dedi.

Sinüzit zamanında tedavi edilmezse

Çocuklarda akut sinüzitin göze yayılabileceğine dikkat çeken Kayhan, "Sinüzit, çocuklarda kemikler gelişmemiş veya yetişkinlere göre çok ince olduğu için kolayca göze, cilde, beyine yayılabilir. Bu nedenle küçük çocuklarda hatta bebeklerde sinüzitin göze yayılmasını çok daha sık görüyoruz. Göz absesi, beyin absesi, menenjit yapabiliyor. Bu durumlar KBB'nin öncelikli vakalarıdır. Acil müdahale gerekir. Hasta hemen hastaneye yatırılarak saatlik göz muayenesi altında acil ve etkin tedavi yapılması gerekir. Göz absesi acilen uygun şekilde tedavi edilmezse körlük, göz hareketlerinde kısıtlılık, şaşılık, beyine yayılması sonucu ölüme kadar gidebilir" dedi.

Sinüzit alerjik çocuklar daha dikkatli izlenmeli

Çocuklarda sinüzitin oluşturduğu geniz akıntısı, akciğere doğru inerek bronşit veya pnömoni gibi alt solunum yolu hastalıklarına neden olabilir. Özellikle alerjik çocuklarda bu kış mevsimi boyunca bir sinüzit atağını bronşit atağının takip etmesi şeklinde görülebilir. Yine sinüzit tedavi edilmezse genizden orta kulak boşluğuna açılan östaki tübü yoluyla enfeksiyon orta kulağa yayılarak orta kulak iltihabına neden olabilir. Bu işitme kaybı ve diğer sekellere neden olabilir. Sinüzit, 3 haftadan daha uzun sürmesi durumuna kronik sinüzite dönüşür. Ayrıca sinüzit, tekrarlayıcı ataklar şeklinde görülebilir.

Tıbbi tedaviyle sonuç alınmazsa ameliyat söz konusu olur

Çocuklarda sinüzit ameliyatı çok nadiren yapılır. Sinüzit ameliyatları sinüs boşluklarının burun boşluğuna açılmasına yönelik yapılır. Var olan yapısal bozukluklar düzeltilir. Çocuk sinüzit ameliyatları özellikli ve hassas işlemlerdir. İleri düzeyde deneyim gerektirir. Göz ve kafa tabanı çok yakın olduğu için bu bölgelerin ameliyatta zarar görmesi veya kanama riskleri vardır. Sinüziti, akut nezlenin ve grip salgınlarının sık görüldüğü kış ve bahar mevsimlerinde daha sık görüyoruz. Alerjik nezleye bağlı sinüzitlerde alerjinin tipine bağlı olarak tüm yıl veya mevsimsel olabilir.

Sinüzitten korunmanın yolları:

- Saçları ıslak bırakmamak
- Cereyanda kalmamak
- Klimaya maruz kalmamak
- Deniz ve havuza dalmamak
- Sigara dumanı ve diğer havayı kurutucu ve kirletici çevresel etkenlerden uzak kalmak

Antibiyotik kullanımı her zaman yeterli olmayabiliyor

Sinüzit tedavisinde antibiyotik seçimi ilk tedavi aşaması. Fakat uygun ve etkili doz antibiyotik kullanımı çok önemli. Genellikle komplikasyonla gelen olgularda bir antibiyotik başlanmış oluyor fakat uygun olmayan antibiyotik, etkili doz ve etkili yolla verilmediği için hastalığı tedavi etmiyor. Tam tersine komplikasyona gitmesine neden oluyor. Sinüzit tanı ve tedavisinde, özellikle tekrarlama oluyorsa mutlaka bir KBB uzmanı tarafından hasta değerlendirilmeli. Başka değerlendirmeler kimi zaman yanıltıcı olduğundan, endoskopik burun muayenesi altın standart kabul edilir ve mutlaka yapılması gerekli.

1 yorum:

  1. Benim mevcut bir sinüzitim var. Buna ilave olarak faranjit.. ve de gribim..kızımıda gecirdim. :( Bronşit başlangıcı dedi dr amcamız Ada'ya.

    YanıtlaSil