Araştıran,okuyan,soran soruşturan 2 çocuklu annenin işinize yarar,hoşunuza gider, ilginizi çeker dedikleri...

25 Ekim 2011 Salı

Bebek sırtüstü mü, yan mı uyutulmalı?

Amerikalı pediatristler, bebeklerin uykuda ölümlerinin engellenmesi için doğru yöntemi buldu.

Bebekler sırtüstü uyutulmalı.

Bebeklerin yüzüstü yatırılmaması gerektiği saptaması bir adım daha ileriye götürüldü ve yan yatırmanın da güvenli olmadığı belirtildi.

Amerikalı pediatristler, bebeklerin uykuda ölümlerinin engellenmesi için ebeveynleriyle aynı odada, sert, kaymayan yatak üzerinde ve sırtüstü uyutulmaları gerektiğini açıkladı.

Yaklaşık 60 bin pediatristin üyesi olduğu ABD Pediatri Akademisi (AAP), 1992 yılında ani bebek ölümlerinin önlenmesi için bebeklerin yüzüstü uyutulmamaları gerektiğini duyurmuştu.

Akademinin yayımladığı yeni raporda, bebekleri yan yatırmanın da güvenli olmadığı ve sürekli sırtüstü uyutulmaları gerektiği vurgulandı. Raporda, bebeklerin uyanma zamanlarının da gözetimde olması önerildi.

Raporda ayrıca, güvenli bir uyku ortamı yaratılması için yumuşak objelerin, gevşek yatak takımlarının ve hatta koruyucu minder ya da yastıkların yatakta bulundurulmaması tavsiye edildi.
Bebeklerin rutin uyku zamanlarını, bebek arabası ya da araç koltuğu gibi oturur pozisyonda oldukları yerlerde geçirmemeleri gerektiği de raporda yer aldı.

Son yıllarda bebeklerde uykuda ölüm oranlarının yükselmesi üzerine, AAP'nin bebek bakımı konusundaki tavsileri, ebeveynlere, sağlık çalışanlarına ve bebek bakımı yapanlara rehber olması için yayımlanıyor.

Bir yaşa kadar olan bebekler için hazırlanan öneriler arasında, hamile kadınların doğum öncesi sağlık kontrolleri ile anne ve bebekler için sigarasız ortamın önemine de işaret edildi.

1 yorum:

  1. guzel bir paylasim...bebegim yok ama olmadan once cokca arastirma yapiyorum...onceden bilmek daha iyi olacak sanirsam

    YanıtlaSil