Araştıran,okuyan,soran soruşturan 2 çocuklu annenin işinize yarar,hoşunuza gider, ilginizi çeker dedikleri...

29 Ekim 2011 Cumartesi

Çocuklar bu kapakları açamayacak!

Sağlık Bakanlığı yıllık ilaç harcamasının 17 milyar liraya yükselmesi ve ilaçların yaklaşık yarısının da kutuları açılmadan çöpe gittiğinin ortaya çıkmasının ardından, devrim niteliğinde bir dizi karar aldı.

İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Akılcı İlaç Kullanımı Şube Müdürü Dr. Deniz Dedeoğlu, “Doğru ilaç kullanımının ilköğretimde ders olarak anlatılmasını istiyoruz. Güvenli kapak uygulamasına dair bir proje yürütüyoruz. Özellikle çocukların kolaylıkla açamayacağı ilaç kutularını sağlamaya çalışıyoruz. Tıbbi kongre ve toplantılarda akılcı ilaç kullanımına dair oturum yapma zorunluluğu getirildi” dedi. Halka, sağlık çalışanlarına ve eczacılara yönelik bilgilendirme kampanyası başlattıklarını anlatan Dedeoğlu, hastanelere asılmak üzere “İlacın ne eksik ne fazla” sloganıyla afişler ve broşürler hazırlandığını belirtti. Dedeoğlu, ilaç kutularına yönelik çalışmalar hakkında da bilgi verdi: “Güvenli kapak uygulamasına dair bir proje yürütüyoruz. Özellikle çocukların kolaylıkla açamayacağı ilaç kutularını sağlamaya çalışıyoruz. Bas-çevir kapakları çocuklar açmayı pek beceremiyorlar. Biz özellikle ‘terapotik indeksi dar’ dediğimiz, yani az dozlarda bile zehirleyici etki gösterecek ilaçları tercih ederek bunlara güvenli kapak uygulansın istiyoruz.”

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre tüm dünyadaki ilaçların yaklaşık yüzde 50’sinin yanlış ya da gereksiz kullanıldığını kaydeden Dedeoğlu, “Türkiye’de bunu yüzde 40’lara bile çekebilsek büyük başarı” dedi.

Kaynak

1 yorum: