Araştıran,okuyan,soran soruşturan 2 çocuklu annenin işinize yarar,hoşunuza gider, ilginizi çeker dedikleri...

11 Ekim 2011 Salı

Okul çocuklarında kulakta sıvı birikimine dikkat!



Çocuğunuz sık geçirdiği enfeksiyonlara bağlı olarak işitme kaybı yaşıyor olabilir.Okul çağındaki çocuğunuz son dönemde çok fazla üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsa,daha sık alerji oluyorsa, derslerinde eskisi kadar başarılı değilse, ilgisizse; daha sinirli vegerginse, televizyonun sesini duymak için ona daha çok yaklaşıyorsa, ağzı açık uyuyor vehorluyorsa, tepkileri daha yavaş ve yaşıtlarına göre algılaması daha düşükse dikkat!

Geleceğimiz olan çocuklarımızın 0-10 yaş döneminde yaşadıkları üst solunum yoluenfeksiyonları onların  geleceğini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu nedenle, özellikle çocuğunuz çok sık hastalanıyorsa, alerjik rahatsızlıkları giderek artmışsa zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmanız çok önemli…
Büyük kentlerde yaşayan insanların, nüfus yoğunluğu, psikolojik ve çevresel faktörler nedeniyle üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalandığını dile getiren Hisar Intercontinental Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Seyhan Alkan, ‘Anaokulu ve ilköğretim dönemindeki çocuklarda bağışıklık sisteminin değişimi ve gelişimi nedeniyle en sık üst solunum yolları enfeksiyonları ve alerjiler görülür. Bu dönemde tekrarlayan hastalıkları çok iyi takip etmek gerekir. Çünkü bu tür hastalıklar geniz eti büyümelerine ve bunun sonucunda orta kulak boşluğunda sıvı birikimine bağlı işitme kayıplarına neden olabilir. İşitme kaybına yol açan sıvı birikimi olan çocukların; hemen hemen hepsinde geceleri ağzı açık uyuma ve horlama şikayeti vardır. Çocukta işitme kaybı olup olmadığını normal konuşma seslerini duyamaması, konuşmaları tekrarlatması, sesli cihazların yanına yaklaşmasıyla anlayabiliriz. Özellikle işitme sorunu yaşamaya başladıkça içlerine kapanır, iletişimleri azalır, sinirli ve gergin olurlar. Okul başarılarında da ciddi bir azalma gözlemlenebilir. Erken tedbir alınmadığında ömür boyu sürebilecek kalıcı işitme kayıpları, riskli kulak operasyonları, zeka, davranış ve kariyer sorunları yaşayabilirler.’ açıklamasında bulundu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder