Araştıran,okuyan,soran soruşturan 2 çocuklu annenin işinize yarar,hoşunuza gider, ilginizi çeker dedikleri...

31 Aralık 2010 Cuma

Çocuğunuzla Keyifli Zaman Geçirme Rehberi



Çocuk sahibi olduktan sonra hayatımızın akışı tamamen değişir, çocuk yaşamımızda ki öncelik sıralamasında 1. sıraya yerleşir ve dünyamız onun etrafında dönmeye başlar. Çocuktan önce ve çocuktan sonra diye ikiye ayrılmıştır artık hayatımız. Bazen unuturuz çocuk yokken neler yaptığımızı.


Çalışan anneysek suçluluk duygumuz, vicdan azabımız hiç bitmez çocuğumuzu kreşe veya bakıcıya bırakıp işe gidiyoruz diye. Oyuncaklar alırız, her istediğini yaparız, bu suçluluk duygusunu bastırmak için. Ama çocuklarımızın bizden istediği tek şey var dır sevgi dolu keyifli vakit geçirmek. Geçirdiğimiz vaktin uzun veya kısa olması değil önemli olan, bu vaktin kaliteli olmasıdır. Bunu unutmamak gerekir. Çocuğumuzla eğlenceli saatler geçirirken, bir yandan da aile olmanın keyfine varmamız için hazırlanmış önerilerle dolu bir listeye rastladım internette gezinirken. Ben beğendim. İlginizi çekerse siz de okuyun derim.
 
Ben en çok beğendiklerimi yazdım bloga ama daha fazlası derseniz tıklayın.
 
• Semt pazarına alışveriş yapmaya giderken çocuğunuzu da beraberinizde götürün. Yeni çıkan mevsim sebze ve meyvelerini ona tanıtarak alabilirsiniz, hatta iyisini seçmeyi bile öğretebilirsiniz. Bu arada belki de mis gibi kokan salatalıklar, pırıl pırıl domatesler, taze biberler ve çiçek demeti gibi maydanozlar da onun ilgisini çekip iştahını arttırabilir.



• Açık havada uçurtma uçurmak gibisi var mıdır? Dilerseniz eski becerilerinizi hatırlayın, okulda yapılan uçurtmaları... Muntazam kesilmiş 6 çıta, biraz kağıt ve upuzun bir ip, e biraz da yetenek. Bir yandan uçurtma yapmayı öğretip diğer yandan da uçurtma uçurmanın keyfine varmasını sağlayacaksınız. Eğer kendiniz yapamazsanız da sorun değil, kırtasiye ve oyuncakçılarda bulabilirsiniz. Hafif bir rüzgar işinizi kolaylaştırabilir.


• Oyun hamurları güzeldir ama kurabiye hamuru daha güzeldir. Üstelik afiyetle yenilebilir. Belki de yemek seçen, mızmızlanan çocuklar yemek yapmanın emek istediğini ama çok da keyifli olduğunu öğrendiğinde, bakış açıları değişebilir. Beraberce kurabiye malzemelerini toplayın, sonra yoğurun. Bırakın oynasın, yaratıcılığını kullanarak şekil versin, minik filler, yavru kediler yapsın kurabiyeden. Sonra da bir güzel yersiniz artık.


• Ailece bir fotoğraf günü seçin. Sonra hep birlikte çıkın dışarı, verin fotoğraf makinesini ona, bakalım neler çekecek? Bu arada siz ona sadece asistanlık yapın, konu mankenliği yapın, bugün onun günü olsun.


• Bir çiçek yetiştirmek, çocuk yetiştirmek gibidir. Özen ve sabır ister; eğlendirici ve dinlendiricidir. Sonunda ortaya çıkan manzaraya bakarak “İyi ki yapmışım” dersiniz. İşte, bu duyguyu çocuğunuza öğretmeniz için bir fırsat. Bulabilirseniz bir bahçe, ya da bir balkon, o da yoksa büyükçe bir saksıya çiçek dikin. Gerekli malzemeleri seradan ya da büyük marketlerden alabilirsiniz, saksı, toprak, fidan... Kendisi seçsin ne dikeceğinizi. Toprakla uğraşırken üstündeki yorucu elektriği atacak ve büyümesini beklerken de sabretmeyi öğrenecek.


• Çocuğunuzla ara sıra da olsa mutlaka sinemaya gidin. Sinemaya gidemiyorsanız sinemayı evinize getirin ve mutlaka onunla koltuğa yayılıp, öncesinde patlamış mısırı birlikte yapıp ışıkları kapatmak ve derin sessizlikte sadece onun seveceği bir filmi izlemek siz de iyi gelecektir.


• Evden çıkamayacak durumdasınız. Ama onun canı çok sıkılıyor. O zaman kolay ve eğlenceli bir gösterinin tam zamanı. İşaret ve orta parmağınızın üstünü kocaman bir insan yüzü, parmakları da pantolon ya da etek gibi boyayın. Aynısını çocuğunuza da yapın ve masa üzerinde ya da her hangi bir yerde yarattığınız karakterlerle keyifli zaman geçirin. Göreceksiniz bu oyuna bayılacak.


• Kelime çağrışım oyunu oynayın. Her zaman, her yerde, canı sıkıldıkça oynayabileceğiniz bir oyun. Siz bir kelime söylüyorsunuz o da aklına gelen ilk kelimeyi sonra tam tersi... Hem çocuğunuzu tanımanız hem de eğlenceli vakit geçirmeniz için tercih edeceğiniz bir oyun.


• Herkes her zaman ormana gidemez ama yakında bir yerlerde park ya da bahçede yapılabilecek bir çok etkinlik olabilir. Örneğin; ağaçlardan ya da değişik bitkilerden yaprak örnekleri toplayıp çocuğunuzla bir koleksiyon hazırlayabilirsiniz ya da bu bitkilerin ve ağaçların fotoğraflarını çekebilir ve güzel bir albüm hazırlayabilirsiniz. Çocuklar yaprak boyayıp, baskı yapmaya da bayılırlar.


• Çocuğunuzla birlikte yaprak, ip ya da patates baskıları yaparak eğlenbilir ve yaptığınız resimlerden evde küçük bir sergi yapabilirsiniz.


•Şehrinizi gezin. Yaşadığınız şehrin tarihi ve turistik mekanlarını bir turistmiş gibi çocuğunuzla birlikte gezin gezin.

• Çocukların çoğu alışveriş merkezlerinde zaman geçirmeyi seviyor, 3 yaş altı için çok sağlıklı olmasa da, çocuğunuzu atlı karıncaya bindirip, oyuncakçıları gezmeden bu tarz yerlerin keyfi çıkmaz.

• Takı yapmaya merakı varsa, daha önceden temin edeceğiniz ekipmanlarla beraber takı tasarlayabilirsiniz. Minik bir ipucu; evinizdeki çeşitli makarnalarla da kolyeler yapabilirsiniz.

• Onun sizi yönlendirmesine izin vererek, evdeki oyuncaklarla oynayarak iyi vakit geçirebilirsiniz.

• Odasını minik bir atölye haline getirip küçük bir masanın üzerinde birlikte resim yapabilirsiniz.

• Yaratıcılığını daha da geliştirmek için seramik hamuruyla küçük heykeller yapabilirsiniz. Seramik hamuru bulamazsanız; bir miktar tuz, un, su ve tutkal karıştırarak hamur elde edebilirsiniz.

• Küçük yaşlardan itibaren onu spora yönlendirmek sağlığı açısından çok önemlidir. Evinizde birlikte spor yapabilir ya da en azından haftada birkaç kez düzenli olarak yürüyüşe çıkabilirsiniz.

• Bisikletiniz var ise uygun bir mekanda (sahil olabilir, trafiğe kapalı bir alanda) gezinti yapabilirsiniz.

• Birlikte hazırladığınız yiyeceklerle pikniğe gidebilirsiniz. Çimlerde yuvarlanmak hoşuna gidecektir. Top oynamak, ip atlamak sizleri de çocukluğunuza götürecektir.




• Evinizde birlikte temizlik yapabilirsiniz, çocuklar yaşlarına uygun sorumluluklar almayı severler. Odasında küçük düzenlemeler olabilir. Örneğin, çamaşırlarını kendisi katlayabilir, çoraplarını yerleştirebilirler.

• Hafta sonları kahvaltı sofrasını hep birlikte hazırlayın, herkes bir için ucundan tutsun, küçüğünüze omlet ve krep yapmayı öğretin.





• Bir lunaparka gidip gönlünüzce eğlenebilirsiniz. Atlıkarınca, dönme dolap, çarpışan arabalar, salıncaklar ve trenlere hangi çocuk “Hayır” der ki?..

• Hatırlayın, çocukluğunuzda origami çok popülerdi. Siz de çocuğunuza küçük origami örnekleri gösterebilirsiniz. Renkli kağıtlardan değişik objeler yapabilirsiniz.

• Çocuğunuz okumayı biliyorsa, bir hikaye kitabı seçip sırayla birbirinize hikayeler okuyabilirsiniz. Okumayı bilmiyorsa, sizin ona okuduğunuz hikayeyi bir de onun size anlatmasını isteyebilirsiniz; gururu okşanacaktır.

• Salonunuzda geniş bir alan açıp, güzel bir müzik eşliğinde beraber dans edebilirsiniz. Çok eğlenceli olacaktır.
• Birlikte meyve kokteylleri hazırlayıp, afiyetle içebilirsiniz.

• Tiyatrolar, sergiler, müzeler her yaştaki çocuğun ilgisini çeker, bunlardan ne kendinizi ne de çocuğunuzu mahrum etmeyin. Belli periyotlarla bu tür geziler düzenleyin.





Not : Görseller internetten alınmıştır.

1 yorum:

  1. sevgiyle gözlerinin içine içine baktığınız her an en verimli en önemli iletişimdir,faaliyettir.. bir de burada yazılan alternatifler eklenince hayata tadından yenmez..

    YanıtlaSil