Araştıran,okuyan,soran soruşturan 2 çocuklu annenin işinize yarar,hoşunuza gider, ilginizi çeker dedikleri...

24 Aralık 2010 Cuma

Çocuklara Sevmedikleri Besinleri Yedirme İpuçları


İşte yemek seçen çocuklar için sevmedikleri besinleri yedirme ipuçları.

Çocuğunuz süt sevmiyorsa

- Çocuğunuz süt içmeyi sevmiyorsa, onun sütünü nasıl içmeyi tercih ettiğini öğrenmeye çalışın. Çocuklar için sütün sıcaklığı, süt içmeyi sevebilmeleri için önemli bir etkendir.

- Çocuğunuz sade sütü hiçbir şekilde tüketmemekte ısrarcıysa, içine şeker, çikolatalı karışımlar, kakao ve balın yanı sıra muz veya çilek püresi gibi sevdiği herhangi bir meyveyi ilave edebilirsiniz.

- Süt sevmeyen çocuklar için bolca yoğurt veya peynir tüketimi gerekli besinlerin sağlanmasında yeterli olabilir.

Çocuğunuz et yemiyorsa

- Bol çeşitli olan et tüketiminde, çocuğunuzu iyi tanımalısınız. Birçok çocuk eti haşlanmış sevmez. Haşladığınız eti çeşitli garnitürlerle fırınlayarak lezzetini farklılaştırabilirsiniz.

- Çocuğunuz daha kokulu bir et olan koyun etini sevmiyor olabilir. Bir de dana etini deneyin.

- Sade et yemeyi sevmeyen çocuklar için sebze veya baklagillerle hazırladığınız yemeğe kıyma yerine parça et ekleyerek pişirmeyi tercih edin.

- Makarnanın üzerine veya böreğin içine hazırlayacağınız bol domatesli, kuru veya taze otlarla çeşnilendireceğiniz etli soslar, etin yoğun olan tadını ve kokusunu gizleyeceği için çocuğunuza bu şekilde et yedirebilirsiniz.


Çocuğunuz sebze yemiyorsa

- Çorbaların içine sebzeleri püre halinde ekleyebilirsiniz. Çocuğunuz sebzenin lezzetini büyük olasılıkla ayırt edemeyecektir.

- Sebze yemeklerinizi yeterince pişirin. Fazla pişirme vitamin kaybına neden olur fakat çok az süre ile pişirince de sebzeler yeterince yumuşamaz, diri sebzeler de bazı çocuklara lezzetsiz gelebilir.

- Çocuğunuz makarna veya pilav seviyorsa içine küp küp doğranmış sebzelerle renkli bir sunum hazırlayabilir ve böylece ona sebze yedirebilirsiniz.

- Brokoli, havuç, karnıbahar ve brüksel lahanası gibi sebzeler haşlandıktan sonra salataların arasına eklenebilir. Yine bu sebzeler ve salata malzemeleri ile çocuğunuzun sevebileceği hayvan figürleri veya gülen insan yüzleri şeklinde sunumlar yapabilirsiniz.

- Balkonunuzdaki saksılar içerisinde havuç, maydanoz, domates, biber gibi bitkileri birlikte yetiştirebilir ve onları kendi elleri ile toplamasına izin verip, mutfakta beraber basit yemekler hazırlayabilirsiniz.


Çocuğunuz meyve yemiyorsa

- Ona meyve salataları hazırlayabilirsiniz.

- Meyveleri soyarken kabuklarını farklı şekillerde kesin ve çocuğunuza kabuklardan basit şekiller yaptırın. Bu sırada ona meyvesini de yedirebilirsiniz.

- Servisi hazırlarken yaratıcı olun ve meyve parçalarından onu heyecanlandıracak basit görsellikler hazırlayın. Farklı meyvelerle servisinizi renklendirin.

- Yoğurdun içine küçük parçalar halinde doğranmış meyveleri çocuğunuz afiyetle yiyebilir.

- Küçük parçalara böldüğünüz meyvelerin üzerine az erimiş çikolata veya pudra şekeri dökebilirsiniz.

- Çocuğunuz taze meyveleri tüketmiyorsa ona kuru meyve yedirin veya meyvelerle yapabileceğiniz kompostoyu içirin.


Çocuğunuz çok fazla abur cubur tüketiyorsa

- Ona yaptırmak istediğiniz başka bir şey için abur cuburu ödül olarak konumlandırmayın.

- Tatlı hazırlamaya zamanınız yoksa ballı yoğurda kurutulmuş meyvelerle hazırlanmış çeşitli müsliler ekleyebilirsiniz. Müslilerin lif oranı ve tahıl çeşitliliği yüksek olan yiyecekler olduğu için böylece çocuğunuzun aldığı lif miktarını da arttırmış olursunuz.

- Müslilere yoğurt yerine süt veya meyve suyu ekleyebilirsiniz.

- Okula giderken yanına ısrarla her gün meyve, kuru meyve, fındık, ceviz, badem gibi yiyecekler koyun ve abur cubur yerine onları yerse daha hızlı büyüyeceğinden bahsedin. Abur cubur yerine meyveyi yediği zaman onun büyüdüğünü söyleyerek motive edin.

- Abur cuburları siz de tüketmeyin. Sizin alışkanlıklarınız ona örnek olacaktır. Evde abur cubur bulundurmamak onun diğer yiyeceklere yönelmesini sağlar.

- Çocuğunuz cips, kraker ve benzeri ürünlere düşkünse ona ince, kıtır ve baharatlı kurabiyeler hazırlayın. İnce ince dilimlediğiniz ekmekleri zeytinyağı ve baharatlarla zenginleştirerek fırında kıtır hale getirin.

Daha fazlası bilgi için tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder